ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2020 13:40 EEST | Updated 12/06/2020 14:14 EEST

Θα μπορέσει το εμβόλιο από σάλιο κουνουπιού να σταματήσει την επόμενη πανδημία;

Στόχο έχει τον φορέα και όχι την ασθένεια.

via REUTERS
Η Τζέσικα Μάνινγκ με ένα από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνά της.Seila Suon/Handout via REUTERS

Πριν από πέντε χρόνια η Τζέσικα Μάνινγκ, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων και Αλλεργιών των Ηνωμένων Πολιτειών, θέωρησε χάσιμο χρόνου την αναζήτηση ενός εμβολίου μόνο για την ελονοσία.

Προτίμησε να καταπολεμήσει όλες τις ασθένειες που μεταφέρονται στον άνθρωπο από το τσίμπιμα ενός κουνουπιού, όπως κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, ιοί του Δυτικού Νείλου.

REUTERS
Ενα γιγαντιαίο άγαλμα κουνουπιού στο εργαστήριο της Μάνινγκ στην Καμπότζη. REUTERS/Clare Baldwin

 Με βάση το έργο συναδέλφων και άλλων επιστημόνων κατέληξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κομμάτια πρωτεΐνης από σάλιο κουνουπιών για να δημιουργήσει ένα καθολικό εμβόλιο.

Την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δημοσίευσε τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, την πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου με βάση το σάλιο του κουνουπιού.

 

REUTERS
Διαμελίζοντας κουνούπια σε εργαστήριο της Καμπότζης. REUTERS/Chantha Lach

 

Πιο συγκεριμένα, η έρευνα έδειξε πως ένα εμβόλιο από ανωφελή κουνούπια ήταν ασφαλές, ενώ πυροδότησε αντισώματα και κυτταρικές αποκρίσεις.

Ο ερευνητής Μάικλ ΜακΚράκεν, ο οποίος μελετά τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε ιούς που μεταδίδονται από κουνούπια, στο Walter Reed Army Institute of Research, στην Πολιτεία του Μέριλαντ, χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα «θεμελιώδη», λέγοντας: «Πρόκειται για σημαντικό έργο.Τα κουνούπια είναι αναμφισβήτητα το πιο θανατηφόρα ζώα στη Γη».

Να σημειωθεί ότι η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να εστιάσει ιδιαίτερα στις μολυσματικές ασθένειες και στην έρευνα εμβολίων. Ένας από τους βασικούς τομείς ανησυχίας είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Η έρευνα της Τζέσικα Μάνινγκ, αφορά ειδικά τα κουνούπια, αλλά αποτελεί δείγμα του πώς οι επιστήμονες διευρύνουν τη σκέψη τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μολυσματικές ασθένειες αλλά και να ανακαλύψουν νέα όπλα.

Μέχρι στιγμής τα εμβόλια όλα χτυπούν την ασθένεια. Η έρευνα της Τζέσικα Μάνινγκ, στόχο έχει τον φορέα. Στην συγκεκριμένη έρευνα, φορέας είναι το κουνούπι, ένας ζωντανός οργανισμός που μεταδίδει ασθένειες από άνθρωπο σε  άνθρωπο ή από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στόχος των επιστημόνων είναι να εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ούτως ώστε να αναγνωρίζει τις πρωτεϊνες από το σάλιο του κουνουπιού και να πυροδοτεί αντισώματα για να εξασθενεί ή να αποτρέπει τελείως μια λοίμωξη.

 

Πηγή: Reuters