ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2020 10:54 EEST

«Παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» σκοπεύει να κάνει η Κίνα το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Δηλώσεις του υπουργού Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα θα αυξήσει τη διεθνή συνεργασία, αν καταφέρει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας.

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όταν θα είναι έτοιμο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο υπουργός Ουάνγκ Ζιγκάνγκ. Όπως είπε, η Κίνα θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές εμβολίων, σε εξέλιξη προηγούμενων συνεργασιών στην ανάπτυξη εμβολίου.

Η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στην παγκόσμια κινητοποίηση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου στην πανδημία, η οποία άρχισε στην πόλη Γουχάν, με Κινέζους ερευνητές να πραγματοποιούν πέντε ξεχωριστές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους- τις μισές εκ των δοκιμών τέτοιου είδους παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε τον προηγούμενο μήνα πως τα εμβόλια που θα αναπτύξει η Κίνα θα γίνουν «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» όταν είναι έτοιμα για χρήση, και θα είναι η συμβολή της Κίνας στο να διασφαλιστεί η πρόσβαση και το χαμηλό κόστος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ακόμα η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθεια να υπερνικηθεί ο νέος ιός, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ουάνγκ Ζιγκάνγκ. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

(με πληροφορίες από Reuters)