ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2020 08:14 EEST | Updated 07/06/2020 09:48 EEST

Η Λατινική Αμερική χάνει την μάχη με τον κορονοϊό

Η κατάσταση σε Βραζιλία, Μεξικό, Περού, Ουρουγουάη.

MAURO PIMENTEL via Getty Images

Άλλη μια κακή εβδομάδα για την Λατινική Αμερική λόγω του κορονοϊού έφτασε στο τέλος της. Οι περιπτώσεις και οι θάνατοι που σχετίζονται με κορονοϊό σε όλη την περιοχή αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε στον κόσμο. Και στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Η περιοχή έχει καταγράψει περίπου 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις και περισσότερους από 60.000 θανάτους.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, όπου πολλές χώρες γίνονται μάρτυρες μιας διαρκώς επιταχυνόμενης επιδημίας», δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.  

Ο ΠΟΥ δεν πιστεύει ότι η Κεντρική ή η Νότια Αμερική έχουν φτάσει ακόμα στο μέγιστο της μετάδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνονται.

Εκπρόσωποι της Υγείας προειδοποιούν να μην διακόψουν το lockdown τους, παρόλο που μερικές χώρες το έχουν πράξει ήδη. Ακολουθούν οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

 

Βραζιλία

ASSOCIATED PRESS

Η χώρα που παραμένει σε κρίση και δεν φαίνεται να ξεκολλά από αυτή. Ακόμη 904 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Βραζιλία, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 ανέρχεται πλέον στη χώρα σε 35.930.

Παράλληλα καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 27.075 νέα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας σε 672.846 τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Είναι πια η τρίτη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο και ίσως ξεπεράσει και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Βραζιλία δεν έχει τόσο αξιόπιστο σύστημα όσο οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις δεν καταχωρούνται.

Στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, στο Σάο Πάολο, ο συντονιστής του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι ορισμένες περιπτώσεις κορονοϊού πιθανότατα έχουν καταγραφεί ως σοβαρή πνευμονία ή SARS, λόγω της ανευθυνότητας του κράτους να διαθέσει επαρκή τεστ κορονοϊού. 

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ αναφέρει ότι η Βραζιλία θα καταγράψει 1 εκατομμύριο περιπτώσεις και 50.000 θανάτους έως τις 20 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας αρχίζουν να ανοίγουν ξανά. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει επιτρέψει το άνοιγμα εκκλησιών, αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και καταστημάτων διακόσμησης. 

Οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «κάνει αόρατους» τους νεκρούς από τον νέο κορονοϊό, μετά τη διακοπή δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Η αυταρχική, αναίσθητη, απάνθρωπη και ανήθικη προσπάθεια να καταστούν αόρατοι οι νεκροί της Covid-19 δεν θα πετύχει», ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υπηρεσιών Υγείας, μια οργάνωση που ενώνει αυτές τις αρχές.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο. Το υπουργείο σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών.

Το Σάββατο στον ιστότοπο αναρτήθηκαν μόνο τα στοιχεία της τελευταίας ημέρας, χωρίς τοπικά ή προηγούμενα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος Μπολσονάρου υπερασπίστηκε χθες την απόφαση της κυβέρνησής του. «Τα σωρευτικά δεδομένα (…) δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα» έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter. Πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη άλλες ενέργειες» προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και η επιβεβαίωση της διάγνωσης.

«Από την οπτική της υγείας, είναι μια τραγωδία στην οποία είμαστε όλοι μάρτυρες (...) Η μη ενημέρωση σημαίνει ότι το κράτος είναι πιο επιβλαβές από τον ιό», καταδίκασε  ο πρώην υπουργός Υγείας του Μπολσονάρου, ο Λουίς Ενρίκε Μαντέτα που αποπέμφθηκε τον Απρίλιο αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Στρατηγικού Εξοπλισμού, Κάρλος Βίζαρδ, δήλωσε στην εφημερίδα Globo ότι ο επίσημος απολογισμός θα αναθεωρηθεί λόγω των «επινοημένων και χειραγωγημένων» στοιχείων.

«Η χονδροειδής, παραπλανητική του δήλωση, που στερείται δεοντολογίας, ανθρωπιάς και σεβασμού, αξίζει τη βαθιά περιφρόνηση μας, την αποδοκιμασία μας και την αποστροφή μας», αντέδρασαν έντονα οι περιφερειακές αρχές.

Μεξικό 

ASSOCIATED PRESS

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αντιφατική για τη χώρα του Μεξικού. 

Από τη μία κατέγραψε την χειρότερη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας μέχρι και 1.000 θανάτους σε μία ημέρα. 

Από την άλλη, η χώρα μπαίνει ξανά σε λειτουργία νέας κανονικότητας, με τους αριθμούς να μην δικαιώνουν αυτή την επιλογή. 

Ενώ οι ειδικοί της χώρας προειδοποιούν για τα χειρότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού, έκανε μια γραφική δήλωση: «Μην κλέψεις, μην ληστέψεις, μην ζητιανέψεις και δεν θα κολλήσεις κορονοϊό». 

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 341 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 3.593 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

O συνολικός απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 13.511 νεκρούς επί συνόλου 113.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Ο απολογισμός στο Μεξικό είναι ο δεύτερος βαρύτερος στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Περού 

ASSOCIATED PRESS

Οι άνθρωποι στο Καλάο του Περού  παρατάχτηκαν για ώρες αυτήν την εβδομάδα για να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές οξυγόνου τους. Αλλά βρήκαν τις τιμές στα ύψη.

Οι τιμές του οξυγόνου έχουν διπλασιαστεί. Και η κυβέρνηση παραδέχεται τώρα ότι υπάρχει πρόβλημα.

 Το Περού συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα σενάρια της Λατινικής Αμερικής, με 187.400 περιπτώσεις. Είναι η δεύτερη χώρα της ηπείρου με τα περισσότερα κρούσματα, πίσω από τη Βραζιλία. 

Η χώρα έχει πολύ καλύτερα ποσοστά τεστ συγκριτικά με άλλες χώρες της ηπείρου, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι κατανοούν πόσο άσχημα είναι το ξέσπασμα εκεί.

Αλλά ακόμη και με αυτή τη γνώση, η οικονομική κρίση που ακολούθησε, πίεσε την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά την οικονομία. 

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Περού θα εισέλθει στη Φάση 2 του σχεδίου επαναλειτουργίας, όπου επιχειρήσεις όπως καταστήματα ρούχων και κομμωτήρια μπορούν να λειτουργήσουν ξανά.

Ο πρόεδρος του Περού Martin Vizcarra είπε ότι οι κινήσεις σημαίνουν ότι περίπου το 80% της οικονομίας θα είναι σύντομα ξανά σε λειτουργία. 

 

Ουρουγουάη

ASSOCIATED PRESS

Ο κόσμος χαρακτήρισε την χαρακτήρισε ως Νέα Ζηλανδία της Λατινικής Αμερικής, δεδομένης της πολύ επιτυχημένης απόκρισης της χώρας στον ιό. 

Η χώρα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων συνορεύει με τη Βραζιλία, όπου τα πράγματα έχουν εξελιχθεί καταστροφικά. 

Ωστόσο, η Ουρουγουάη κατέγραψε μόλις 832 περιπτώσεις. Έχει καταγράψει έναν θάνατο από τις 24 Μαΐου και μόλις 23 θανάτους συνολικά.

 Οι ειδικοί λένε ότι οι λόγοι για την επιτυχία της χώρας είναι πολυάριθμοι - μια ισχυρή έγκαιρη αντίδραση που περιλαμβάνει μέτρα καραντίνας, ένα μεγάλο και αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού και απομόνωσης αυτών που έχουν μολυνθεί, πολλές και τυχαίες διεξαγωγές τεστ  και η δημιουργία επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων.

Κατά συνέπεια, υπάρχει λιγότερος κίνδυνος καθώς η Ουρουγουάη αρχίζει να ανοίγει εκ νέου την οικονομία της.

Η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στις αρχές Μαΐου. Την 1η Ιουνίου η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αγροτική εκπαίδευση ξεκίνησε και πάλι σε περισσότερα από 400 σχολεία και οι επιχειρήσεις επιτρέπεται σταδιακά να ανοίξουν ξανά.

 

Πηγή: CNN