ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2020 09:20 EEST | Updated 03/07/2020 09:27 EEST

Πώς βιβλίο Τούρκου τηλε-ευαγγελιστή που κατηγορείται για κακοποίηση ανηλίκων βρέθηκε στο ράφι της Λαγκάρντ

...προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το παρελθόν του συγγραφέα και η θέση της ΕΚΤ.

Όταν την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε σε διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να μιλήσει για την πανδημία του κορονοϊού, ένα βιβλίο που υπήρχε στο ράφι της υπογεγραμμένο από έναν φυλακισμένο ηγέτη της ισλαμικής λατρείας του σεξ προκάλεσε προβληματισμό παγκοσμίως.

Το βιβλίο με τίτλο «Ο Άτλας της Δημιουργίας» που εμφανίζεται στον προσωπικό χώρο της Κριστίν Λαγκάρντ, πάνω από τον δεξιό της ώμο, χρησιμοποιεί εικόνες απολιθωμάτων και ζώων της σύγχρονης εποχής για να παρουσιάσει την εξέλιξη, λέγοντας πως όλη η ζωή δημιουργήθηκε από τον Θεό σε μια «τέλεια» μορφή.

Συγγραφέας του είναι ο Χαρούν Γιαχούα, ευρύτερα γνωστός ως Αντάν Οκτάρ. Πρόκειται για έναν Τούρκο συγγραφέα και τηλε-ευαγγελιστή που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία και φυλακιστεί, κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, κατασκοπεία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η παρατήρηση του βιβλίου στο σπίτι μιας από τους κορυφαίους τραπεζίτες της ευρωζώνης, η οποία είναι επίσης γνωστή για την θέση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτή στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, σχολιάστηκε από πολλούς και δεκάδες άνθρωποι αυτή την ώρα αναρωτιούνται τι δουλειά έχει στην κατοικία της κάτι τέτοιο.

Πιθανότατα ο Οκτάρ έστειλε μαζικά χιλιάδες δωρεάν αντίγραφα σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λαγκάρντ μετακόμισε στην Φρανκφούρτη στα τέλη του περασμένου έτους για να αναλάβει την θέση στην οποία βρίσκεται τώρα.

Σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται στο στενό της περιβάλλον και το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζουμε πως ο συγγραφέας προσπάθησε να μοιράσει το βιβλίο σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας όμως διέταξε την απομάκρυνσή του από τα σχολεία, εξηγώντας πως «δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να συνδράμει στην διδασκαλία».

(Με πληροφορίες από Bloomberg)