Πόσα μετρητά κουβαλάνε στο πορτοφόλι τους οι Ευρωπαίοι (και πόσα οι Έλληνες)

Πόσα μετρητά κουβαλάνε στο πορτοφόλι τους οι Ευρωπαίοι (και πόσα οι Έλληνες)
|
Stas_V via Getty Images

Τα capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατάφεραν κάτι που υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί να χρειαζόταν δεκαετίες για να επιτευχθεί: να χρησιμοποιούμε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τόσο ευρέως όσο δεν είχαμε ποτέ φανταστεί (ή θέλαμε).

Μοιραία βέβαια, όταν η εξάρτηση από το «πλαστικό χρήμα» μεγαλώνει το ποσό των μετρητών που αισθανόμαστε πως έχουμε ανάγκη να κουβαλάμε στο πορτοφόλι μας μειώνεται. Αυτή η αλλαγή, που στην περίπτωση των Ελλήνων επιβλήθηκε, αποτελεί μια διεθνής τάση με τις κυβερνήσεις να ωθούν με κάθε μέσο τους πολίτες να χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για αγορές, εξόφληση λογαριασμών κλπ, καθώς αυτή η διαδρομή χρημάτων ελέγχεται πλήρως.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιστέκονται- στο βαθμό που μπορούν-όπως πχ οι Γερμανοί- που διόλου τυχαία σε πρόσφατη έρευνα την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας πολιτών, χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στο πορτοφόλι τους τα περισσότερα μετρητά. Και μην βιαστείτε να υποθέσετε που έχουν περισσότερο μετρητά στο πορτοφόλι τους γιατί έχουν γενικότερα περισσότερα λεφτά γιατί τα στοιχεία θα σας διαψεύσουν. Γιατί φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Φινλανδοί ή οι Ολλανδοί να έχουν στο πορτοφόλι τους λιγότερα χρήματα από τους Γερμανούς ούτε και οι Έλληνες περισσότερα και από τους Φινλανδούς και τους Ολλανδούς.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΕΚΤ, το πόσα χρήματα κουβαλάει μαζί του κάποιος, είναι βασικός δείκτης της εξάρτησης που έχει (ή δεν έχει) από τα μετρητά. Για παράδειγμα στην Αγγλία-αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, σε λίγο ούτε της ΕΕ- λίγοι είναι αυτοί που δεν κάνουν ακόμη και τις πιο μικρής αξίας συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές και έτσι το ποσό που κουβαλάνε μαζί τους σε μετρητά είναι κατά κανόνα το ελάχιστο δυνατό.

Την πρώτη πεντάδα πάντως των πιο πιστών στα μετρητά συμπληρώνουν – πέρα από τους Γερμανούς που κατά μέσο όρο έχουν στο πορτοφόλι τους 103 ευρώ σε μετρητά- οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 102 ευρώ, της Αυστρίας με 89 ευρώ, της Κύπρου με 81 και- κόντρα στις αντιξοότητες- οι Έλληνες που το 2016 είχαν κατά μέσο όρο στο πορτοφόλι τους 80 ευρώ.

Αναλυτικά η εικόνα του «πορτοφολιού» των πολιτών χωρών της Ευρωζώνης ακολουθεί στο infographic του Statista.com.

Infographic: Which Europeans Carry The Most Cash?  | Statista You will find more statistics at Statista
Πήγαινε στην αρχική σελίδα