Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Ποια ημερομηνία θεωρείται ορόσημο.
Costas Baltas via Reuters

Χωρίς απόφαση για τη λήξη της υποχρέωσης χρήσης μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη.

Η Επιτροπή έκρινε πως οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν είναι ακόμα τέτοιες που να επιτρέψουν την κατάργηση της μάσκας ακόμα και σε χώρους χωρίς συνωστισμό.

«Είναι νωρίς για να πεις πετάω τη μάσκα. Θα είμαστε βλέποντας και κάνοντας. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τις μεταλλάξεις, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρειάζομαι τη μάσκα τουλάχιστον για αυτή την περίοδο» τόνισε στην η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, μια τέτοια απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα.

«Το βλέπω μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και πάλι όπου υπάρχει συνωστισμός θα χρειάζεται η μάσκα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι πάντα στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι χρήσιμη η μάσκα.

«Το επίπεδο ελευθερίας που έχουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε πριν από ένα μήνα ή πριν από ένα χρόνο» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος και συμβούλευσε τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Για τη μετάλλαξη Ομικρον σημείωσε ότι έχει εκτοπίσει σχεδόν πλήρως τη Δέλτα στη χώρα μας και αυτό μας επιτρέπει να κινηθούμε με άλλη προσέγγιση, πιο ευχάριστη στο ευρύ κοινό και θα μας επιτρέψει να έχουμε πολλές ελευθερίες.

«Αν παρ′ ελπίδα εμφανιστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, μια άλλη μετάλλαξη που θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλες απαιτήσεις, θα πρέπει να έχουμε ξεκουραστεί ενδιαμέσως. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με αυτή την ένταση όσον αφορά στους περιορισμούς» δήλωσε και σημείωσε ότι έχουμε πάρει τη ζωή μας πίσω σε μεγάλο βαθμό χάρη στα εμβόλια και την ύπαρξη φαρμάκων.

Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι ότι η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να στείλει λάθος μήνυμα για γενική χαλάρωση. «Εχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες, Μάρτης, Απρίλης, παραδοσιακά υπάρχουν συνωστισμοί, Απόκριες, Εθνική Εορτή, Πάσχα», σημείωσε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Πηγή: ΕΡΤ