Πρήξιμο στην κοιλιά: Πότε το να μην ανεβαίνει το φερμουάρ θα πρέπει να μας ανησυχήσει

Για τους ασθενείς η διατήρηση αρχείου των συμπτωμάτων είναι τρομερά χρήσιμη, καθώς ξεχνάμε πόσο δυσάρεστα νιώσαμε όταν ανακουφιζόμαστε έστω και προσωρινά.
PonyWang via Getty Images

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που είναι γνωστό και ως IBS.

Κυρίαρχα συμπτώματα του IBS είναι η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, ενώ σπάνια προκύπτουν και συμπτώματα όπως η ακραία κοιλιακή διάταση από την κατακράτηση υγρών ή αερίων και η επώδυνη διάταση από σπλαχνική υπερευαισθησία.

Όλα αυτά τα συμπτώματα υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, καθώς μας δυσκολεύουν να χωρέσουμε στα αγαπημένα μας ρούχα, κάτι που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση μας, ενώ έχει και πρακτικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, παρά τα συμπτώματα που πάνω-κάτω είναι κοινά, οι αιτίες που μας προκαλούν φούσκωμα δεν είναι οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους.

Boy_Anupong via Getty Images

Σύμφωνα με τον Κάιλ Στάλερ, διευθυντή του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ο γιατρός που μας παρακολουθεί θα πρέπει να κάνει λεπτομερείς ερωτήσεις, προκειμένου να ανιχνεύσει την αιτία που προκαλεί αυτό το ανυπόφορο φούσκωμα.

Για παράδειγμα η Έιμ Οξεντένκο, καθηγήτρια ιατρικής στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ ζητά λεπτομερή ημερολόγια από τους ασθενείς της: Τι τρώνε, σε τι ποσότητες και πότε ακριβώς εμφανίζονται το φούσκωμα και η διάταση.

Για τους ασθενείς η διατήρηση αρχείου καταγραφής των συμπτωμάτων είναι τρομερά χρήσιμη, καθώς συχνά ξεχνάμε πόσο δυσάρεστα νιώσαμε όταν ανακουφιζόμαστε έστω και προσωρινά.

Γιατί έχει σημασία η καταγραφή του χρόνου που εμφανίζεται το φούσκωμα

Εάν το πρήξιμο κάνει την εμφάνισή του μισή ώρα μετά το γεύμα, τότε μπορεί να υποδεικνύει παθήσεις όπως δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά ή δυσπεψία και μάλλον το σύμπτωμα σχετίζεται με δυσλειτουργία του παχέος εντέρου.

Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για ένα ζήτημα που σχετίζεται με το λεπτό έντερο. Επομένως η καταγραφή των ωρών των γευμάτων και των συμπτωμάτων θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πώς θα δράσουμε

Προσέχουμε τη διατροφή μας

Αν και το φαγητό δεν είναι πάντα ο ένοχος, μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα περιορίσει το φούσκωμα, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα τηγανητά, τα καυτερά, τα φαγητά με πολύ λίπος, και τα ανθρακούχα ποτά.

Αντιμετωπίζουμε τη δυσκοιλιότητα

Μια θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας ενδέχεται να μας ανακουφίσει από συμπτώματα όπως το πρήξιμο.

Σύμφωνα με τον Στάλερ οι ασθενείς με διαταραχές εκκένωσης πιθανότατα έχουν μειωμένη ικανότητα εκκένωσης αερίων και ως εκ τούτου κατακράτηση. Η κατακράτηση αερίων με τη σειρά της επιφέρει φούσκωμα και επώδυνη διάταση.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο του SIBO

Ως SIBO ορίζεται η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή/και προβιοτικά.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο της σπλαχνικής υπερευαισθησίας

Ενώ δύο ασθενείς ενδέχεται να έχουν εξίσου φουσκωμένη κοιλιά, ο ένας μπορεί να αισθάνεται πόνο ενώ ο άλλος όχι. Στους ασθενείς με σπλαχνική υπερευαισθησία ο πόνος και το φούσκωμα κορυφώνονται το βράδυ και συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά από το γεύμα, ανεξάρτητα από το φαγητό.

Για την σπλαχνική υπερευαισθησία πολλοί γιατροί προτείνουν φάρμακα, όπως νευροτροποποιητές, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Κι αυτό γιατί το IBS θεωρείται μια διαταραχή που έχει άμεση σχέση με αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας και επηρεάζει το έντερο. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πώς όταν βλέπουμε τον/την αγαπημένο/μας νιώθουμε «πεταλούδες στο στομάχι». Ομοίως κι όταν είμαστε ενθουσιασμένοι ή αγχωμένοι. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που εξηγούν πως το μυαλό συνδέεται με το έντερο.

(Με πληροφορίες από wealthofgeeks) .