Πρόεδρος και κομματάρχης: Ο Ερντογάν επανεξελέγη αρχηγός του ΑΚΡ - Ανακοίνωσε νέα σχέδια

Χωρίς αντίπαλο (φυσικά) ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Μανιφέστο για νέο Σύνταγμα στην Τουρκία, οικονομία και εξωτερική πολιτική.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνει στο βήμα στο 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα. 24 Μαρτίου 2021.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνει στο βήμα στο 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα. 24 Μαρτίου 2021.
MURAT CET NMUHURDAR via via REUTERS

Πανηγυρίζοντας για την επιβεβαίωση της παντοκρατορίας του εντός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, υπό το φως της επανεκλογής του ως Προέδρου του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το κόμμα έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Κλείνοντας ουσιαστικά τις εργασίες στο 7ο συνέδριο του κόμματος, ο Τούρκος Πρόεδρος που διατηρεί και την ιδιότητα του αρχηγού στο ”Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», έκανε τον απολογισμό του διαπιστώνοντας ότι ενισχύθηκε η δημοκρατία και η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ απαρίθμησε επενδύσεις σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η ενέργεια και η άμυνα, καθώς και οι 81 επαρχίες της γειτονικής χώρας.

Το κόμμα βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση 70% και αποτελεί κοινό μυστικό στην Άγκυρα, ότι αναμένεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός που θα αλλάξει εντελώς την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πέρα από την επανεκλογή του Ερντογάν, ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα ο πρωθυπουργός Μπιναλί
Γιλντιρίμ ως αναπληρωτής πρόεδρος.

Το AK Party έφτασε τα 13,5 εκατομμύρια μέλη, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο είναι νέοι. «Ας μείνουμε την Τουρκία, δεν υπάρχει τέτοιο άλλο κόμμα στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίζει το 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα, με κίνηση που παραπέμπει σε μουσουλμανική προσευχή. 24 Μαρτίου 2021
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίζει το 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα, με κίνηση που παραπέμπει σε μουσουλμανική προσευχή. 24 Μαρτίου 2021
UMIT BEKTAS via REUTERS

Συνταγματική αναθεώρηση

Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε από το βήμα του κομματικού συνεδρίου επιτάχυνση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση, καθώς έχει ήδη ανοίξει σχετική δημόσια συζήτηση με δική του πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, ο Ερντογάν είπε ότι είναι αναπόφευκτο λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την εθνική ιστορία όσο και το εξελισσόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

«Θέλουμε ένα σύνταγμα με το οποίο το έθνος μας θέλει να κυβερνά», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ισχύον σύνταγμα της Τουρκίας - σε μεγάλο βαθμό βασισμένο σε κείμενο που γράφτηκε από πραξικοπηματίες το 1980 - έχει χάσει την ισχύ του.

Υπογραμμίζοντας ότι το νέο σύνταγμα θα πρέπει να είναι σύνταγμα του λαού, όχι δικτατόρων και επιβολής, έθεσε ως στόχο να σημειωθεί πρόοδος στις αρχές του επόμενου έτους για την κατάρτιση ενός νέου συνταγματικού χάρτη.

«Το κείμενο του νέου συντάγματος, το οποίο θα εμφανιστεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα υποβληθεί σίγουρα για έγκριση από το τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Ερντογάν. Δήλωση που παραπέμπει ενδεχομένως σε δημοψήφισμα.

Εξωτερική Πολιτική

Ο Ερντογάν έκανε εκτενή αναφορά στην «υποστήριξη» που έχει προσφέρει η Τουρκία στην Λιβύη, υπενθυμίζοντας την «αμοιβαία επωφελή θαλάσσια συμφωνία (ΑΟΖ)» που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη το 2019 (πρόκειται για την συμφωνία που ήδη έχει καταγγελθεί ως άκυρη από την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ δεν αναγνωρίζεται και από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου).

Στο σημείο αυτό, ο Ερντογάν έκανε και αναφορά στην Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι: «Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης που παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για την αποτροπή τυχόν τετελεσμένων από κράτη της περιοχής. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει τεράστια τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης, όταν μια πολιτική κρίση έπληξε τη χώρα της Βόρειας Αφρικής το 2011, αποτράπηκαν», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από την σύζυγό του απευθύνεται στο πλήθος των υποστηρικτών του που έσπευσε στο 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ενόψει της επανεκλογής του στην ηγεσία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από την σύζυγό του απευθύνεται στο πλήθος των υποστηρικτών του που έσπευσε στο 7ο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ενόψει της επανεκλογής του στην ηγεσία.
MURAT CETINMUHURDAR via via REUTERS

Η οικονομία

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές με «θύμα» την τουρκική λίρα και την εκτόξευση του πληθωρισμού στην γείτονα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας.

Οι τουρκικές μετοχές και το νόμισμα της χώρας έχασαν πολύ έδαφος αυτή την εβδομάδα μετά την απόλυση (με απόφαση Ερντογάν) του Διοικητή της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους σε χρυσό και σε ξένα νομίσματα ώστε να στηρίξουν την τουρκική οικονομία και την παραγωγή, ενώ καλεί τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη δύναμη και τις δυνατότητες της Τουρκίας.

«Τις επόμενες μέρες, θα φτάσουμε σε πολύ καλύτερη θέση επεκτείνοντας την τουρκική οικονομία όσον αφορά τις επενδύσεις, την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στον τουριστικό τομέα, μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έκλεισε το 2020 με 16 εκατομμύρια τουρίστες και 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα εν μέσω πανδημίας.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον στόχο των 75 εκατομμυρίων τουριστών την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε.

πηγές: Reuters, Anadolu Agency, Sabah

Δημοφιλή