Πρόεδρος της Κίνας «για πάντα» ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ: Εξελέγη με 2.952 ψήφους υπέρ, 0 κατά

Τρίτη πενταετής θητεία.
ALY SONG via Reuters

Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε μια τρίτη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Κίνας, όπως ήταν αναμενόμενο, την Παρασκευή, κάτι που θεωρείται πως τον θέτει στον δρόμο για να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας για όλη του τη ζωή, εν μέσω μιας περιόδου οικονομικών προκλήσεων και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η επικύρωση της νέας του θητείας από το – τελετουργικό- κοινοβούλιο ήταν κάτι που ήταν απόλυτα αναμενόμενο για τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος έχει βάλει στο περιθώριο πιθανούς αντιπάλους και έχει τοποθετήσει υποστηρικτές του στα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012. Ο Σι επανεξελέγη με 2.952 ψήφους υπέρ και 0 κατά από τα μέλη του κοινοβουλίου, που διορίζονται από το κυβερνών κόμμα.

Ο Σι είχε εξασφαλίσει ήδη μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κόμματος τον Οκτώβριο, «σπάζοντας» μια παράδοση στο πλαίσιο της οποίας οι Κινέζοι ηγέτες παρέδιδαν την εξουσία μια φορά τη δεκαετία. Το όριο των δύο θητειών στην προεδρία είχε αφαιρεθεί από το Σύνταγμα της Κίνας προηγουμένως.

Δεν δόθηκαν λίστες με υποψηφίους και ο Σι και αυτοί που ανέλαβαν άλλα πόστα θεωρείται ότι δεν είχαν αντιπάλους. Η διαδικασία εκλογής παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό μυστική. Σημειώνεται πως ο Σι είχε επίσης επιλεγεί ομόφωνα αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Σε άλλες εξελίξεις, ο Ζάο Λέτζι, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος, ορίστηκε επικεφαλής του κοινοβουλίου. Το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου του σώματος γίνεται από τη Μόνιμη Επιτροπή. Επίσης, ο Χαν Ζενγκ, ανέλαβε το σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό πόστο του αντιπροέδρου.

Ο Σι έχει οδηγήσει την Κίνα σε μια πιο απολυταρχική πορεία από τότε που πήρε την εξουσία, πριν από μια δεκαετία, και αναλαμβάνει τρίτη θητεία εν μέσω όλο και πιο μεγάλων εντάσεων με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την Ταϊβάν, τον βαθμό της υποστήριξης της Κίνας προς τη Ρωσία, το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, στο εσωτερικό υφίσταται η πρόκληση της ανάκαμψης μετά από τρία χρόνια πολιτικής μηδενικής Covid, αβεβαιότητας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές της Κίνας. Η οικονομία είχε ανάπτυξη μόλις 3% πέρυσι- από τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και δεκαετίες.

«Στην τρίτη θητεία του ο Σι θα χρειαστεί να εστιάσει στην οικονομική ανάκαμψη» είπε ο Γουίλι Λαμ, συνεργάτης του Jamestown Foundation, think tank στις ΗΠΑ. «Μα αν συνεχίσει με αυτά που κάνει- αυστηρότερος έλεγχος του κόμματος και του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και αντιπαράθεση με τη Δύση, οι προοπτικές επιτυχίας του δεν θα είναι ενθαρρυντικές».

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ήταν μεταξύ των πρώτων ηγετών που συνεχάρησαν τον Σι για την τρίτη θητεία του. Οι δύο σφράγισαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας τον περσινό Φεβρουάριο, λίγες ημέρες πριν η Ρωσία αρχίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή