ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2018 15:44 EET

Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο στο Ισραήλ

Τι προκάλεσε την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό

ASSOCIATED PRESS

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει πρόωρες γενικές εκλογές τον Απρίλιο, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από συνάντηση μελών του κυβερνητικού συνασπισμού όπου συζητήθηκαν διαφορές σε νομοθετικά ζητήματα.

«Οι ηγέτες του συνασπισμού αποφάσισαν ομόφωνα διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές στις αρχές του Απριλίου» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος, μεταφέροντας απόσπασμα ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι πολιτικοί εταίροι του Νετανιάχου.

Στην απόφαση οδήγησε μια κρίση στον συνασπισμό σχετικά με νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία, που είχε να κάνει με την εξαίρεση/ απαλλαγή για τους υπερ-ορθόδοξους Εβραίους άνδρες.

Ο Νετανιάχου, τώρα στην τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός, κυβερνούσε μέχρι τώρα με οριακή πλειοψηφία 61 εδρών στο κοινοβούλιο των 120 βουλευτών. Ο ίδιος ηγείται του δεξιού Λικούντ.

Βάσει του ισραηλινού νόμου, θα έπρεπε να γίνουν εκλογές ως τον Νοέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ορκωμοσία νέας, μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Μια σειρά ερευνών για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου και εκκρεμούσες αποφάσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το αν θα ακολουθήσει τις συστάσεις της αστυνομίας για απαγγελία κατηγοριών είχαν οδηγήσει σε εικασίες πως ο πρωθυπουργός θα επέλεγε την οδό μιας ψήφου εμπιστοσύνης από τους πολίτες, στις κάλπες.