Προορισμός η Σελήνη για την Toyota: Σχέδια για όχημα εξερεύνησής της

Η ιαπωνική εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλει στον αποικισμό της.
via Associated Press

Η Toyota συνεργάζεται με τη διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας πάνω σε ένα όχημα για την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης, φιλοδοξώντας να βοηθήσει έτσι ώστε να ζουν στη Σελήνη άνθρωποι μέχρι το 2040, και μετά να πάνε να ζήσουν στον Άρη, είπαν την Παρασκευή στελέχη της εταιρείας.

Το όχημα που αναπτύσσεται μαζί με τη JAXA (την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία) αποκαλείται Lunar Cruiser- μια αναφορά στο Toyota Land Cruiser. Το «ντεμπούτο» του αναμένεται στα τέλη της δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, ο Τακάο Σάτο, που ηγείται του προγράμματος στην Toyota Motor Corp, είπε πως το όχημα βασίζεται στην ιδέα πως άνθρωποι μπορούν να τρώνε, εργάζονται, κοιμούνται και επικοινωνούν με άλλους με ασφάλεια στα αυτοκίνητά τους, και το ίδιο μπορεί να γίνεται και στο Διάστημα.

via Associated Press

«Βλέπουμε το Διάστημα ως έναν χώρο για τη μεταμόρφωση του αιώνα για εμάς. Πηγαίνοντας στο Διάστημα, μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τηλεπικοινωνιακές και άλλες τεχνολογίες που θα αποδειχτούν πολύτιμες για την ανθρώπινη ζωή» είπε ο Σάτο στο Associated Press.

Η Gitai Japan Inc, που συνεργάζεται με την Toyota, έχει επίσης αναπτύξει έναν ρομποτικό βραχίονα για το Lunar Cruiser, σχεδιασμένο για να πραγματοποιεί εργασίες όπως επιθεώρηση και συντήρηση. Το άκρο του εργαλείου αυτού μπορεί να αλλάζει έτσι ώστε να λειτουργεί ως πολλαπλά διαφορετικά εργαλεία.

via Associated Press

Ο Σο Ναανόσε, διευθύνων σύμβουλος της Gitai, είπε ότι ένιωθε πως η πρόκληση της εκτόξευσης στο Διάστημα δεν υφίσταται πλέον, μα η εργασία στο Διάστημα περιλαμβάνει μεγάλα κόστη και κινδύνους για αστροναύτες. Εδώ είναι που τα ρομπότ θα ήταν χρήσιμα, όπως είπε.

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον για τη Σελήνη αυξάνεται γενικότερα: Η ιαπωνική ιδιωτική ispace Inc. εργάζεται πάνω σε σεληνιακά ρόβερ, σε προσεληνώσεις και πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ προορίζεται να πραγματοποιήσει προσελήνωση αργότερα μέσα στο έτος. Επίσης, ο επιχειρηματίας Γιουσάκου Μαεζάβα, που πρόσφατα φωτογραφήθηκε να αιωρείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έκλεισε θέση σε πτήση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με το Starship της SpaceX του Έλον Μασκ.

Δημοφιλή