ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/03/2020 15:07 EET | Updated 05/03/2020 15:16 EET

Προσφυγικό: 35.000 άτομα έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα στη Ελλάδα από το Σάββατο

Οι 7.000 από αυτούς το τελευταίο 24ωρο.

ASSOCIATED PRESS

Περίπου 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία μπλόκαραν οι συνοριοφύλακες στον Εβρο τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο συνολικός αριμθός των ατόμων που έχουν επιχειρήσει να περάσουν στη χώρα μας διαμέσου της ελληνοτουρκικής μεθορίου - άλλα έχουν μπολοκαριστεί από τις ελληνικές αρχές - από το περασμένο Σάββατο έχουν ανέλθει σε 34.778. Από αυτούς οι 244 έχουν συλληφθεί.

ASSOCIATED PRESS

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, όλοι οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου θα μεταφερθούν αρχικά σε στρατόπεδο των Σερρών και απο εκεί θα επαναπροωθηθούν πίσω στις χώρες τους.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και ζουν στα νησιά του Αιγαίου θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες ημέρες.

Η Αθήνα ανακοίνωσε επίσης όι από την 1η Μαρτίου ότι δεν δέχεται νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Αυτό έχει προκαλέσει κριτική από τις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ASSOCIATED PRESS

Η Λέσβος φιλοξενεί ήδη πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους ζουν σε άθλιες συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς.

Σε 30 ημέρες η αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές 

Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό και με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τις δομές φιλοξενίας, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης. Στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές στην ενδοχώρα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με την εφαρμογή του μέτρου θα αδειάσουν περίπου 1.000 θέσεις σε δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

ASSOCIATED PRESS

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ασυνόδευτους ανήλικους, για τους οποίους οι παραπάνω προθεσμίες εκκινούν από την ενηλικίωσή τους. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

 

ASSOCIATED PRESS

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή στην κάθε υπηρεσία.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)