ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 14:01 EEST

Πρόστιμο αντί φυλάκισης σε Ρωσίδα δημοσιογράφο που βρέθηκε ένοχη για «δικαιολόγηση» τρομοκρατίας

Οι υποστηρικτές της κάνουν λόγο για μια δίκη- ένδειξη αυξανόμενης λογοκρισίας.

OLGA MALTSEVA via Getty Images

Ρωσικό δικαστήριο βρήκε τη δημοσιογράφο Σβετλάνα Προκόπιεβα ένοχη για δικαιολόγηση τρομοκρατίας τη Δευτέρα, μα απρόσμενα την άφησε να φύγει με ένα πρόστιμο, δίνοντας τέλος σε μια δίκη για την οποία οι υποστηρικτές της δημοσιογράφου έλεγαν πως υποδεικνύει την αύξηση της λογοκρισίας.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από το δικαστήριο στο Πσκοφ να φυλακίσει την Προκόπιεβα για έξι χρόνια και να της απαγορεύσει να ασκεί τη δημοσιογραφία για τέσσερα χρόνια. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως δικαζόταν επειδή έκανε τη δουλειά της.

Οι αρχές άσκησαν δίωξη σε βάρος της Προκόπιεβα επειδή σε ραδιοφωνική εκπομπή το 2018 συζήτησε την υπόθεση ενός 17χρονου που ανατινάχτηκε στα γραφεία τα FSB- διαδόχου της KGB- στο Αρχανγκέλσκ. Ο νεαρός σκοτώθηκε και τρία άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση, την οποία αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πράξη τρομοκρατίας.

Στη ραδιοφωνική εκπομπή η Προκόπιεβα επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αντιφρονούντες και είπε πως η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραίες ενέργειες παρόμοιες με αυτή στο Αρχανγκέλσκ.

Εν όψει της δίκης δεκάδες δημοσιογράφοι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν την πλήρη απαλλαγή της. Σε ανοικτή επιστολή υποστηριζόταν πως η υπόθεση είχε πολιτικό κίνητρο, με στόχο τον εκφοβισμό των Ρώσων δημοσιογράφων.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο απέφυγε να τη φυλακίσει, επιβάλλοντας πρόστιμο 500.000 ρούβλια.

Η Προκόπιεβα υποστήριξε πως θα ασκήσει έφεση και δήλωσε πως δεν φοβάται να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. «Επειδή ξέρω ότι θα είναι πραγματικά τρομακτικό εάν δεν μιλάω, εάν κανείς δεν μιλάει ανοιχτά» πρόσθεσε.