Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον καταθέτουν οι Εργατικοί, σύμφωνα με πηγές στο κόμμα

Δύσκολο να είναι επιτυχής αφού οι Τορις είναι εν μέσω εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέου ηγέτη και πίσω στις δημοσκοπήσεις. Δεν θα ρίσκαραν πρόωρες εκλογές.
O Τζόονσον κοιτά ένα δείγμα κατά την επίσκεψή του στο εργαστήριο του Francis Crick Institute (11/7/2022)
O Τζόονσον κοιτά ένα δείγμα κατά την επίσκεψή του στο εργαστήριο του Francis Crick Institute (11/7/2022)
Leon Neal via Getty Images

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σήμερα, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη, όπως δήλωσε πηγή από το κόμμα.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι νομοθέτες από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν εάν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον προς το παρόν, θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα.

Εάν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, μπορεί να προκληθούν εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η ψηφοφορία είναι απίθανο να είναι επιτυχής.

Με το Συντηρητικό Κόμμα πίσω από το Εργατικό στις δημοσκοπήσεις και μια εκλογή ηγεσίας στους Τόρις εν εξελίξει, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αναμένεται να αποφασίσουν να υποστηρίξουν μια πρόταση που θα μπορούσε να στείλει τους ψηφοφόρους πίσω στις κάλπες.

Ο Τζόνσον, τη περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος με την παραίτηση περισσότερων από 50 υπουργών, υφυπουργών, συμβούλων και μελών επιτροπών που αμφισβήτησαν ευθέως την παραμονή του στην εξουσία. Αποφασίστηκε ωστόσο, παρά την διαφωνία πολλών βουλευτών του κόμματος, να διατηρήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού μέχρι να την ανάδειξη νέου ηγέτη στους Τόρις. Αυτό αναμένεται να γίνει έως τις 5 Σεπτεμβρίου οπότε ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Οι Εργατικοί είχαν πει ότι θα κατέθεταν την πρόταση μομφής εάν το Συντηρητικό Κόμμα δεν ενεργούσε άμεσα για την απομάκρυνση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία νωρίτερα.

Δημοφιλή