Τζόνσον: Παραιτούμαι επειδή το θέλει η Κ.Ο του κόμματος. Κήρυξε την έναρξη της κούρσας διαδοχής.

"Ουδείς αναντικατάστατος...παραιτούμαι από την καλύτερη δουλειά στον κόσμο" είπε. Η αναφορά ″στο ένστικτο της αγέλης του Γουεστμίνστερ".
Peter Nicholls via Reuters

Την παραίτησή του και επίσημα από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών αλλά και την παραμονή του στην πρωθυπουργία μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα περάσει την σκυτάλη στον διάδοχό του στους Τόρις, ανακοίνωσε και επίσημα ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε, μη μπορώντας πλέον να αμφισβητήσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να φυλλορροεί λόγω μπαράζ παραιτήσεων και υπουργούς και βουλευτές να ζητούν την παραίτησή του, είπε πως ”΄Είναι ξεκάθαρη πλέον η βούληση της ΚΟ του Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός του κόμματος και επομένως νέος πρωθυπουργός”, δείχνοντας πως ουσιαστικά εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Μάλιστα σε ένα σημείο της ομιλίας του σχολίασε πως στο Γουέστμίνστερ ″το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό, όταν το κοπάδι κινείται”.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Τόρις θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ το φθινόπωρο να παραδώσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επεσήμανε δε πως περίμενε τόσο καιρό για να λάβει την απόφαση να παραιτηθεί καθώς ήθελε να εκπληρώσει την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους λέγοντας ότι ένιωθε ότι ήταν καθήκον και υποχρέωσή του να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί.

Δήλωσε μάλιστα πολύ περήφανος για τα επιτεύγματά του, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της διαχείρισης της πανδημίας και του ηγετικού ρόλου της Βρετανίας μεταξύ των χωρών της Δύσης που αντιστέκονται στην ρωσική εισβολή στη Ουκρανία.

″Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος” είπε κάπως πικραμένος σε άλλο σημείο της δήλωσης του. ”Λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, αλλά αυτά είναι διλήμματα” που αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Αλλά ”το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα αναδείξει έναν άλλο ηγέτη” στον οποίο ο Τζόνσον, όπως είπε, ότι θα παράσχει την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

Τόνισε βέβαια, ότι είναι παράλογο η χώρα να αλλάζει κυβερνήσεις -απορρίπτοντας την ιδέα περί προκήρυξης εθνικών εκλογών- όταν μάλιστα ”το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο εγχώρια και διεθνώς”.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, και να το εντατικοποιήσει.Πρέπει να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τις δυνατότητες κάθε γωνιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν το καταφέρουμε, θα είμαστε η πιο ευημερούσα χώρα στην Ευρώπη’.

Και κατέληξε: ”Λυπάμαι που τα επιχειρήματα μου δεν έπεισαν...είναι οδυνηρό να μην βλέπεις την ολοκλήρωση τόσων πολλών ιδεών και έργων”. ″Πάνω από όλα πάντως θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τον βρετανικό λαό για το τεράστιο προνόμιο που μου χαρίσατε” είπε και δεσμεύτηκε να τον υπηρετήσει μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού.

Έκλεισε μάλιστα με έναν αισιόδοξο μήνυμα: ”Ακόμα κι αν τα πράγματα τώρα φαίνονται μερικές φορές σκοτεινά τώρα, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό”.

″Οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση"

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

Θα αντέξει έως τον Οκτώβριο;

Το θέμα πάντως της παραμονής του στην θέση του πρωθυπουργού, ως υπηρεσιακού, παραμένει ανοιχτό ακόμη και εάν ο ίδιος ανακοίνωσε πως θα παραδώσει τα ηνία της χώρας το φθινόπωρο, όταν η Βουλή θα επιστρέψει στις εργασίες της μετά το καλοκαίρι και θα έχει αναδειχτεί νέος ηγέτης στο κόμμα.

Κάποιοι εντός του κόμματος των Τόρις και της κυβέρνησης φαίνεται να ικανοποιούνται με την εξέλιξη. Υποστηρίζουν ότι αυτή η επιλογή προσφέρει μια αίσθηση συνέχειας και σταθερότητας σε μια περίοδο που δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο, ούτε στο εσωτερικό της χώρας, ούτε διεθνώς.

Άλλοι όμως, μέλη της Κ.Ο των Τόρις και πρώην υπουργοί, φαίνεται να επιμένουν πως ο Τζόνσον πρέπει απομακρυνθεί και από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ορισμένοι προτείνουν μάλιστα να αναλάβει τα καθήκοντα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ράαμπ.

Τονίζουν πως η παραμονή του στην πρωθυπουργία είναι επιζήμια για τη χώρα όταν δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών κ.α. έχουν παραιτηθεί δηλώνοντας πως ο Τζόνσον είναι ακατάλληλος να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Ο δε πρώην έμπιστός του Τζόνσον που στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του, Ντομινίκ Κάμμινγκς, προειδοποιεί πως ο Τζόνσον θα πρέπει απομακρυνθεί άμεσα από την πρωθυπουργία αλλιώς θα ”προκαλέσει σφαγή”.

Κατά της παραμονής Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι και ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ που σχολίασε πως η είδηση της παραίτησης είναι ένα καλό νέο αλλά ”Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης”.

Λίγο πριν την ομιλία του Τζόνσον μάλιστα δήλωσε πως εάν παραμείνει στην πρωθυπουργία οι Εργατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής για το πρόσωπό του.

Επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον σχολίασε λίγα λεπτά μετά την μετάδοση της είδησης της παραίτησης ότι θα υπάρξει ”μια αίσθηση ανακούφισης αφού το χάος των τελευταίων ημερών θα τελειώσει” αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της επιλογής για παραμονή του Τζόνσον μέχρι το φθινόπωρο στην πρωθυπουργία και τόνισε πως ήταν πάντα ”εμαφνώς ακατάλληλος για πρωθυπουργός”.

Δημοφιλή