Πρώτη δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραυλοκινητήρα από την Κίνα

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση πυραύλων όπως ο Falcon 9 της SpaceX.
.
.
Via Space.com

Πυραυλοκινητήρα που προορίζεται για επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους όπως ο Falcon 9 της SpaceX δοκίμασε για πρώτη φορά η Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, μηχανικοί έκαναν την πρώτη «hot-fire» δοκιμή το Σάββατο, η οποία περιελάμβανε παύση και επανεκκίνηση λειτουργίας του κινητήρα- μια διαδικασία η οποία απαιτείται για τον έλεγχο της επιστροφής του πυραύλου πίσω στη Γη.

Ο κινητήρας δοκιμάστηκε από την Ακαδημία Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής Προώθησης στο Σιάν, που υπάγεται στην κινεζική CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation), η οποία κατασκευάζει την οικογένεια πυραύλων Long March.

Ο κινητήρας καίει ένα μείγμα κηροζίνης και υγρού οξυγόνου. Περιλαμβάνει εξαρτήματα που έχουν φτιαχτεί μέσω 3D εκτύπωσης, αυτόματης συγκόλλησης και «έξυπνης» συναρμολόγησης, ενώ είναι ικανός να αλλάζει/ ρυθμίζει την ώση που παράγει όταν είναι σε λειτουργία.

Ο κινητήρας λέγεται YF-100N και είναι μια πιο προηγμένη έκδοση του YF-100, ο οποίος χρησιμοποιείται στους πυραύλους Long March 5,6 και 7. H CASC σχεδιάζει να τον χρησιμοποιήσει για μια νέα γενιά οχημάτων εκτόξευσης, μεταξύ των οποίων ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος για επανδρωμένες αποστολές στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong και, πιο μακροπρόθεσμα, στη Σελήνη.

H CASC σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή πτήσης του νέου πυραύλου κατά το 2026.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα