ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2020 14:37 EET | Updated 11/12/2020 14:44 EET

Πρώτη νίκη για τις γυναίκες της Αργεντινής-Η Βουλή αναγνωρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση

Φόβοι πως μπορεί να απορριφθεί το νομοσχέδιο από τη Γερουσία όπως το 2018. Δάκρυα χαράς για χιλιάδες γυναίκες που ξενύχτησαν στο δρόμο. Δημόσιες προσευχές των πολέμιων.

RONALDO SCHEMIDT via Getty Images

Μια πρώτη μάχη αλλά δυστυχώς όχι ακόμη και τον πόλεμο κέρδισαν οι γυναίκες της Αργεντινής στον μακρύ και με πολλά θύματα, αγώνα τους για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. 

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο κεντροαριστερός πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, που προβλέπει να επιτρέπονται οι αμβλώσεις έως την 14η εβδομάδα της κύησης. Το νομοσχέδιο πέρασε, όπως γράφουν οι New York Times με 131 ψήφους υπέρ (117 ψήφισαν κατά) και μετά από συζητήσεις 20 ωρών. Έτσι ο πρόεδρος, που στηρίζει ένθερμα το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων βρίσκεται επίσης ένα  βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής του. 

Ωστόσο, το ίδιο είχε γίνε και το 2018 όταν οι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στην Αργεντινή αλλά η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο.

Τώρα πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μία επανάληψη επανάληψη. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2020 αλλά εάν θα υπερψηφιστεί είναι αβέβαιο. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Στην Αργεντινή, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στην πλειονότητά τους καθολικών και χώρα καταγωγής του πάπα, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1920.

Το θέμα διχάζει την κοινωνία της Αργεντινής. Μπροστά από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη όσο και σήμερα Παρασκευή διαδηλώτριες υπέρ των αμβλώσεων φορώντας ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν: “Νόμιμη άμβλωση τώρα, δωρεάν και στα νοσοκομεία!”.

Απέναντί τους είχαν συγκεντρωθεί αντίπαλοι του νομοσχεδίου οι οποίοι κρατούσαν ματωμένες κούκλες, που συμβόλιζαν μωρά. Ένα από τα πανό που είχαν έγραφε: “όλες οι ζωές αξίζουν”, όπως αναφέρει το AFP. 

Εντός της Βουλής δεκάδες βουλευτές πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν.

Ricardo Ceppi via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

 

Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Άνα Καρολίνα Γκαϊγιάρντ εκτίμησε ότι “η συζήτηση δεν είναι υπέρ ή κατά της άμβλωσης αλλά υπέρ της άμβλωσης με ή χωρίς ασφαλείς συνθήκες υγιεινής”, αναφερόμενη στις 3.000 γυναίκες που έχουν πεθάνει από το 1983 λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις, έναν αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Φερνάντες.

Όταν ανακοινώθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου στα μέσα Νοεμβρίου ο Αργεντίνος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι “η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν ωφελεί κανένα. Κάθε χρόνο περίπου 38.000 γυναίκες νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις”.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μάρτιν Μακιγιέιρα του ζήτησε “να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της σεξουαλικής εκπαίδευσης και της αντισύλληψης”. 

RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
Ricardo Ceppi via Getty Images

 

 

“Ζήτημα δημόσιας υγείας”

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Αργεντινή.

“Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε η 48χρονη Βαλέρια Μπονέτο, γιατρός, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο.

Το 2018 όταν πρόεδρος ήταν ο κεντροδεξιός Μαουρίτσιο Μάκρι υπέρ ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων είχαν ψηφίσει 129 βουλευτές, όμως στη Γερουσία 38 γερουσιαστές αντιτάχθηκαν σε αυτό, έναντι 31 που το ψήφισαν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Φέτος είναι η ένατη φορά που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όμως η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία προέρχεται από τον πρόεδρο της Αργεντινής.

Ricardo Ceppi via Getty Images
Ricardo Ceppi via Getty Images

 

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων “ως τη 14η εβδομάδα της κύησης”, προβλέπει “την αντίρρηση συνείδησης” από γιατρούς που είναι αντίθετοι στην πρακτική, όμως τους αναγκάζει να “καθοδηγούν τις ασθενείς ώστε να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα”.

Παράλληλα ένα “σχέδιο χιλίων ημερών” προβλέπει “την ενίσχυση της πρόσβασης σε φροντίδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων ετών της ζωής ενός παιδιού” για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Πηγή: AFP, The New York Times