Ραδιοερασιτέχνης στις ΗΠΑ άκουσε μήνυμα βομβαρδισμού με πυρηνικά όπλα

Ραδιοερασιτέχνης στις ΗΠΑ άκουσε μήνυμα βομβαρδισμού με πυρηνικά όπλα
JUNG YEON-JE via Getty Images

Βγαλμένο απευθείας από σενάριο ψυχροπολεμικού θρίλερ ήταν αυτό που άκουσε ραδιοερασιτέχνης στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, «έπιασε» μήνυμα βομβαρδισμού με πυρηνικά όπλα από στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52 που πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ακτών του Όρεγκον και της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν είχε όντως γίνει πυρηνική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτό που συνέβη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Drive, ήταν πως ο ραδιοερασιτέχνης έπιασε μη κρυπτογραφημένες τηλεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια άσκησης «πυρηνικής Αποκάλυψης» με αεροσκάφη B-52, B-2 και E-6. Για την ακρίβεια, έπιασε τις επικοινωνίες μιας από αυτές τις πτήσεις, με την κωδική ονομασία DOOM 61, που βρισκόταν στα ανοιχτά του Όρεγκον και της πολιτείας Ουάσινγκτον, οι οποίες περιελάμβαναν ένα μακρύ EAM (Emergency Action Message), το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Τα ΕΑΜ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής «αρχιτεκτονικής» διοίκησης και ελέγχου όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, καθώς είναι τα μηνύματα στις εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα δυνάμεις προκειμένου να εκτελέσουν τις προσχεδιασμένες επιθέσεις τους.

Τα μηνύματα αυτά μπορούν να μεταδοθούν σε ένα εύρος ραδιοσυχνοτήτων, ενώ γενικότερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων επικοινωνίας με τις εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα μονάδες, καθώς, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αξιόπιστη επικοινωνία, μειώνεται κατά πολύ η αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μοιραίου λάθους που θα φέρει τον Αρμαγεδδώνα.

Δημοφιλή