ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/05/2018 10:31 EEST | Updated 25/05/2018 10:35 EEST

Ραντεβού τον Ιούνιο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Yves Herman / Reuters

Ραντεβού τον Ιούνιο έδωσαν δανειστές και κυβέρνηση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία αφορούν το χρέος, την μεταμνημονιακή εποπτεία, τη στάση του ΔΝΤ. Βερολίνο και Ταμείο συνεχίζουν να διαφωνούν και τη μορφή που θα έχει η ρύθμιση του χρέους, αλλά κυρίως την αυτοματοποίηση του μηχανισμού και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση. Η απόσταση που για ακόμα μια φορά φαίνεται να χωρίζει την Γερμανία και ΔΝΤ μοιάζει να βάζει εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθυστερεί τις εξελίξεις.

Από την Ελληνική πλευρά επιχειρούν να χαμηλώσουν τον τόνο και να μειώσουν τις ανησυχίες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι  η Ευρωομάδα «δεσμεύεται να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου». Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι προαπαιτούμενες δράσεις όπως έχει αποφασιστεί. 

Προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές έγινε και χθες αλλά ουσιαστική πρόοδος δεν υπήρξε. Ακόμα και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Eurogroup απέβησαν άκαρπες.  Σε επίπεδο «Washington Group», δηλαδή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, των επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν, συμφωνία δεν υπήρξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεφάνη «κάποια μικρή ελαστικότητα» τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας, χωρίς όμως να τεθούν οι βάσεις για να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι αν και όπως όλα δείχνουν ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός στην κορυφή υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς. «Λύση θα υπάρξει και θα είναι και στην ώρα της» έλεγε στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση πάντως υπήρξε θετική εξέλιξη. Οι υπουργοί Οικονομικω΄ν της Ευρωζώνης επικύρωσαν την τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση.  «Έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο» προσερχόμενο στη σύνοδο του Eurogroup. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις συμφωνήθηκαν και θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η χώρα θα κάνει άλλο ένα βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σχεδόν εκεί». «Είναι σημαντικό να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όλες οι πλευρές εργάζονται για μία συμφωνία που θα εκπληρώνει τον βασικό στόχο: την επιτυχή ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματος με ολοκληρωμένες όλες τις μεταρρυθμίσεις και με σχέδιο η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Sponsored Post