ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2018 20:22 EEST | Updated 24/05/2018 22:37 EEST

Δέσμευση του Eurogroup για συνολική συμφωνία για το χρέος στις 21 Ιουνίου

Anadolu Agency via Getty Images

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ίδιες πηγές είπαν ότι το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ′ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μια άκαρπη συνάντηση του Washington Group όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με το ΔΝΤ και το Βερολίνο να συνεχίζει να τους χωρίζει αρκετή απόσταση, αν και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει κάποια μικρή ελαστικότητα και από τις δύο πλευρές.

Σεντάνο: Ακούσαμε καλά νέα από τους θεσμούς

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επεσήμανε ότι «ακούσαμε καλά νέα από τους θεσμούς».

Ανέφερε επίσης ότι διεξήχθη μια αρχική συζήτηση για το χρέος και υπογράμμισε πως «κοινός μας στόχος η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του».

«Το παζλ συμπληρώνεται», είπε επίσης δηλώνοντας αισιόδοξος για τη δέσμευση όλων των πλευρών.

Τόνισε επίσης ότι «στην επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα στο τέλος Αυγούστου».

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Μοσκοβισί: Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές». «Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ρέγκλιγνκ: Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά

Στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Ελλάδας στάθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγνκ, σημειώνοντας πως απομένει πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Για το χρέος είπε ότι είχαν «μια καλή συζήτηση».

Ανέφερε επίσης ότι το ένα δισ. που δεν έχει εκταμιευθεί από την προηγούμενη δόση, είναι διαθέσιμο έως τα μέσα Ιουνίου και εξαρτάται από την πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πλευράς ελληνικού δημοσίου και από την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.