Ρεκόρ αντισημιτικών εγκλημάτων το 2020 στη Γερμανία

Πού αποδίδεται η αύξηση και η σύνδεση ακροδεξιάς, αντισημιτών, αρνητών της πανδημίας και οπαδών θεωριών συνωμοσίας.
RONNY HARTMANN via Getty Images

Τα αντισημιτικού χαρακτήρα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γερμανία έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Καταγράφηκαν 2.275 υποθέσεις ποινικής φύσης με αντισημιτικό χαρακτήρα πέρυσι, ανάμεσά τους 55 βίαια εγκλήματα και 313 υποθέσεις αντισημιτικής προπαγάνδας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αν και αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα υπόκεινται ακόμη σε διορθώσεις και προσθήκες, εφόσον επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αντισημιτικών εγκλημάτων που έχει καταγραφεί αφότου οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να τα καταχωρίζουν σε ειδικό φάκελο για τις ποινικές υποθέσεις που έχουν πολιτικά κίνητρα, το 2001.

Συγκριτικά, το 2019 καταγράφηκαν 2.032 αντισημιτικά εγκλήματα.

Κατά τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πέρυσι ενέχονταν 1.367 ύποπτοι. Έγιναν πέντε συλλήψεις. Δεν εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, στην πλειονότητά τους στα συμβάντα αυτά ενεπλάκησαν οπαδοί της γερμανικής άκρας δεξιάς.

«Λόγω των πολυάριθμων αντισημιτικών συμβάντων σε διαδηλώσεις αρνητών του νέου κορονοϊού πέρυσι και τις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρονται μέσω του διαδικτύου» ήταν αναμενόμενο ότι ο αριθμός των αντισημιτικών εγκλημάτων θα αυξανόταν, σχολίασε ο Γιόσεφ Σούστερ, επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας.

Ο Φέλιξ Κλάιν, αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αρμόδιος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του αντισημιτισμού, σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι κατά τη διάρκεια πολλών διαδηλώσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού «τα όρια του τι μπορεί να ειπωθεί ξεπεράστηκαν, η Σοά (σ.σ. το Ολοκαύτωμα) υποβαθμίστηκε, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια γνωστές εικόνες και σχήματα λόγου μίσους» εναντίον των Εβραίων.

Πηγές: DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή