ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2020 16:05 EEST

Republican Voters Against Trump: Επενδύουν εκατομμύρια για να πείσουν ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τον Τραμπ

Η ομάδα που δημιουργήθηκε έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να πείσει όσους ψήφισαν τον Αμερικανό πρόεδρο, να μην πράξουν το ίδιο.

Brendan McDermid / Reuters

Πριν από τέσσερα χρόνια, πενήντα περίπου υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ βρεθεί στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ, θα θέσει την χώρα σε κίνδυνο.

Όμως η εκλογή του έγινε πραγματικότητα και από τότε ο Αμερικανός έχει βρεθεί δεκάδες φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας – και κυρίως όχι για καλό λόγο.

Σήμερα, μια νέα προσπάθεια που ονομάζεται «Republican Voters Against Trump» έχει στόχο να πείσει τους λευκούς, τους μορφωμένους και όσο περισσότερους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων μπορεί, να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας πως η προσέγγιση αυτή θα μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς τον Τζο Μπάιντεν, που θα είναι και ο βασικός Δημοκρατικός αντίπαλος του Τραμπ.

Η νέα ομάδα για τον σκοπό της θα λανσάρει μια ψηφιακή αλλά και τηλεοπτική διαφήμιση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που θα προβάλλει προσωπικές ιστορίες συντηρητικών ψηφοφόρων που εκφράζουν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο.

«Αυτό που έλειπε το 2016 από την πολιτική σκηνή ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια να ακούσουμε τις φωνές των πραγματικών ανθρώπων που είχαν επιφυλάξεις για τον Τραμπ οι οποίοι ωστόσο δήλωναν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων», δήλωσε η Σάρα Λονγκγουέλ, μια συντηρητική Αμερικανίδα που ποτέ δεν πείστηκε από τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα πρωτοβουλία είναι ουσιαστικά το πνευματικό τέκνο της κ. Λονγκγουέλ, του Μπιλ Κρίστολ, ενός συντηρητικού συγγραφέα και του Τιμ Μίλερ, πρώην βοηθού του πρώην κυβερνήτη, Τζεμπ Μπους στην Φλόριντα.

Η Λονγκγουέλ και ο Κρίστολ εργάζονται επίσης συστηματικά για μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Ρεπουμπλικάνοι για ένα κράτος δικαίου», η οποία επίσης στοχεύει κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Άνθρωποι που ανέκαθεν στήριζαν τους Ρεπουμπλικάνους σε όλη τους την ζωή δεν είναι βέβαια πολύ ενθουσιασμένοι που καλούνται να ψηφίσουν έναν Δημοκρατικό. Ο τρόπος που μιλούν για τον Μπάιντεν τους προκαλεί περισσότερη θλίψη παρά ενθουσιασμό», είπε η Λονγκγουέλ.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως η υποψηφιότητα του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών και η απουσία ενός άλλου αξιόπιστου πολιτικού προσώπου για να θέσει υποψηφιότητα, προβληματίζουν τους ψηφοφόρους θέτοντας ερωτηματικά για το κατά πόσο πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και σε άλλα κόμματα, πράγμα το οποίο το 2016 ήταν πιο δύσκολο.

(Με πληροφορίες από NYT)