Reuters: O Μπάιντεν προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Μόλις 24ώρες μετά την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
via Associated Press

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Η εξέλιξη αυτή, ήρθε ένα 24ωρο μετά την επικύρωση από το τουρκικού κοινοβουλίου του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 20 μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Στοκχόλμη με την Ουάσιγκτον να έχει συνδέσει εμφανώς τα δύο ζητήματα ασκώντας πίεση στην Άγκυρα.

Ακόμη και εάν οι ηγεσίες των δύο χωρών επισήμως αρνούνταν πως τα δύο θέματα συνδέονται, αμερικανοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Εκτιμάται, πάντως πως η συμφωνία Ουάσιγκτον-Άγκυρας έκλεισε κατά το πρόσφατο ταξίδι του αμερικανού Υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Από τουρκικής πλευράς απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Χαιρετίζει την απόφαση το αμερικανικό ΥΠΕΞ αλλά περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο επισημαίνοντας όμως ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να παίξει.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα βλέπει ταχεία πώληση F-16

Επίσης, ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία εκτικά ότι ο ο Ερντογάν θα ολοκληρώσει εντός ημερών την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσουν γρήγορα βήματα για την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Τζεφ Φλέικ δήλωσε πως, μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16 αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων.

Ερωτηθείς αν περιμένει ο Ερνογάν να υπογράψει άμεσα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, απάντησε καταφατικά.

«Δεν βλέπω γιατί να περιμένει η Τουρκία, με το κοινοβούλιο εδώ να έχει ενεργήσει. Έτσι περιμένω, μόλις αυτό διαβιβασθεί στην Ουάσινγκτον, τότε να γίνει η αναγγελία (της πώλησης των F-16). Και η επίσημη αναγγελία θα γίνει».

Οι καθυστερήσεις της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας προκάλεσαν απογοήτευση σε συμμάχους της, όμως της επέτρεψαν επίσης να αποσπάσει μερικές παραχωρήσεις. Ο Φλέικ, ο οποίος ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ωστόσο πως στο διάστημα αυτό η Σουηδία ανταποκρίθηκε στις «πολύ θεμιτές ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας.

Οπως αναφέρει ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών που εξέφραζαν ανησυχίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξαιτίας των επιδόσεων της χώρας αυτής στα ανθρώπινα δικαιώματα και των καθυστερήσεων στην ένταξη της Σουηδίας.

«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι, πριν προχωρήσουμε με την πώληση των F-16, έπρεπε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Όμως όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία της διαλειτουργικότητας που θα υπάρξει με αυτό τον εκσυγχρονισμό των F-16».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή