Σάλος λόγω φωτογραφίας με σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου

Βουνό από σκουπίδια σε μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδας.
pidjoe via Getty Images

Σάλο προκάλεσε φωτογραφία που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Facebook με σωρό από σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο, μια από τις πιο διάσημες της χώρας.

Ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, που ανέβασε τη φωτογραφία, είπε στην ΕΡΤ πως επισκέφθηκε με καραβάκι την περασμένη εβδομάδα τη Ζάκυνθο και βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό το θλιβερό θέαμα. «Παρουσιάζεται αυτή η εικόνα που είναι προσβολή στο τοπίο» σχολίασε στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως καλό θα ήταν οι τουρίστες να ενημερώνονται ότι θα πρέπει να παίρνουν μαζί τους τα σκουπίδια. «Εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,o δήμαρχος Ζακύνθου, Ν. Αρετάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είπαν ότι από τη στιγμή που συστήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου, που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού, η ευθύνη για τον καθαρισμό της παραλίας είναι του υπουργείου. Η Επιτροπή Διαχείρισης απάντησε με επιστολή που υπογράφει η πρόεδρός της Αλεξάνδρα Παπακαλιάκου: «Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι στην περιοχή, και η πρακτική που ακολουθείται είναι οι τουρίστες να μαζεύουν τα σκουπίδια σε ένα σημείο και φεύγοντας να τα πετούν στους κάδους των πλοίων. Επίσης, ιδιοκτήτες σκαφών που δραστηριοποιούνται στο Ναυάγιο καθαρίζουν ανά τακτά διαστήματα την παραλία.

Φωτογραφίες μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την επίμαχη ανάρτηση δείχνουν πάντως την παραλία καθαρή.