ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 14:51 EEST

Σαουδάραβας εισαγγελέας: Προμελετημένη η δολοφονία Κασόγκι

Askanews

Σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του Ριάντ, ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προήλθε από ατύχημα σε μια «επιχείρηση που πήγε στραβά» , η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας κάνει λόγο σήμερα, Πέμπτη, για «προμελετημένη δολοφονία».

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας, al-Ekhbariya, το Ριάντ έχει πλέον νέα στοιχεία και πληροφορίες στη διάθεσή του, τα οποία προέρχονται από τις τουρκικές έρευνες και αλλάζουν την οπτική της χώρας για την υπόθεση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό δίκτυο, οι εισαγγελείς εξέτασαν ύποπτους βάσει πληροφοριών που προέκυψαν από την κοινή ομάδα εργασίας Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας.

Το Ριάντ αρχικά αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μετά την επίσκεψή του στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες, το βασίλειο υιοθέτησε την εκδοχή ότι ο Kασόγκι έχασε τυχαία τη ζωή του, μετά από μάχη σώμα με σώμα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν σκοπό να τον εκδώσουν στην πατρίδα του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε την Τρίτη ότι οι Τούρκοι ερευνητές έχουν σαφή στοιχεία ότι πρόκειται για μια πολιτική δολοφονία, και μάλιστα προμελετημένη.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Kασόγκι βασανίστηκε πριν τον θάνατό του και τεμαχίστηκε με οστέινο πριόνι. Ως τώρα δεν έχει βρεθεί το πτώμα του δημοσιογράφου.

Συνολικά 18 ύποπτοι, όλοι Σαουδάραβες, έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία και πολλοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν αποπεμφθεί.