Σαουδική Αραβία: Ελληνας τραυματίας μετά από έκρηξη σε νεκροταφείο

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για Γάλλους, Ελληνες και Βρετανούς ομογενείς που ζουν στη χώρα.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
STRINGER via Getty Images

Εκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε μη μουσουλμανικό νεκροταφείο, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για Γάλλους, Ελληνες και Βρετανούς ομογενείς που ζουν στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένας Ελληνας ομογενής συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων, τουλάχιστον, τραυματιών. Πρόκειται για Ελληνα αστυνομικό, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Οι αρχές της σαουδαραβικής επαρχίας της Μέκκας ανακοίνωσαν πως ένας Ελληνας υπήκοος και ένας Σαουδάραβας αξιωματικός ασφαλείας τραυματίσθηκαν στην «άνανδρη» επίθεση.

H Γαλλία κάνει λόγο για «θρασύδειλη επίθεση», στην οποία χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε επετειακή εκδήλωση για το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το γαλλικό προξενείο στην Τζέντα προέτρεψε τους υπηκόους της Γαλλίας που ζουν στη Σαουδική Αραβία να επιδείξουν «μέγιστη επαγρύπνηση» μετά από την επίθεση.

«Μείνετε μακριά από όλες τις συγκεντρώσεις και προσέξτε όταν μετακινείστε», ανέφερε η σχετική προειδοποίηση.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό ασφαλείας που σημειώνεται στην Τζέντα τις τελευταίες ημέρες. Στις 29 Οκτωβρίου ένας άνδρας συνελήφθη μετά από επίθεση και τραυματισμό ενός φρουρού στο γαλλικό προξενείο.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «τρομοκρατική ενέργεια»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε ως στόχο τελετή για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο μη-Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της Τζέντα, κατά την οποία τραυματίστηκε Ελληνας αστυνομικός που υπηρετεί στο Γενικό Προξενείο και ο οποίος συνόδευε υπάλληλο του Γενικού Προξενείου στην εν λόγω τελετή» σημειώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Του συμπαραστέκονται τόσο το Γενικό Προξενείο όσο και η Πρεσβεία μας στο Ριάντ, που παραμένουν σε συνεχή επαφή με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

«Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη στήριξη και συμπαράσταση που έδειξαν από την πρώτη στιγμή, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)