Το νέο διπλωματικό κεκτημένο της Τουρκίας

Από τον Νταβούτογλου έως τον Ερντογάν ο στόχος της Τουρκίας δεν μένει αμετακίνητος. Συνοψίζεται στην επέκταση και στην χωρίς όρια ανάπτυξη της.
11 Νοεμβρίου 2020 Μπακού - Αζερμπαϊτζάν - Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (αριστερά) αγκαλιάζεται με τον ομόλογό του, τον Αζέρο Ζακίρ Χαζανόφ.
11 Νοεμβρίου 2020 Μπακού - Αζερμπαϊτζάν - Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (αριστερά) αγκαλιάζεται με τον ομόλογό του, τον Αζέρο Ζακίρ Χαζανόφ.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο μύθος που έχουμε μέσα μας εξηγεί, εν πολλοίς, τις πράξεις μας και δίνει πολλαπλές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την συμπεριφορά μας.

Η μυθολογία του Τουράν και ο Τουρκισμός κτίζεται προσεκτικά εδώ και 20 περίπου χρόνια. Από τον Νταβούτογλου έως τον Ερντογάν ο στόχος της Τουρκίας δεν μένει αμετακίνητος. Συνοψίζεται στην επέκταση και στην χωρίς όρια ανάπτυξη της.

Στην πράξη αυτό σήμαινε σκληρή και πειθαρχημένη αφοσίωση και εννοείται μέσα σε ένα καθεστώς που αγνοούσε, στην πορεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολύπαθη ανοχή.

Στο Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία διατηρεί δυο ισχυρές διπλωματικές αποστολές

Την ισχυρή και πολυπληθή Πρεσβεία της στο Μπακού και το Γενικό Προξενείο της στο Ναχτσιβάν ως μοναδική διπλωματική αρχή όπως πχ επί δεκαετίες εμείς διατηρούμε στο Αργυρόκαστρο.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν,μια όμορφη περιοχή 5.500 τμ,αποτελεί έδαφος του Αζερμπαϊτζαν και συνορεύει με την Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Αζέροι αλλά υπάρχουν Κούρδοι και Ρώσοι.

Η επικοινωνία με το Αζερμπαϊτζάν γίνεται αεροπορικώς λόγω της διαμορφωμένης γεωγραφικής κατάστασης, ή οδικώς ( άνω των 12 ωρών ) μέσω του Ιράν.

Με την λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την καταστροφική του έκβαση για την Αρμενία, ανοίγει πλέον η οδική αρτηρία προς το Μπακού και η σύνδεση Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν.

Εάν, εκτός αυτού, αναπτυχθούν και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε επίμαχα σημεία τότε θα έχουμε μια πλήρη κατίσχυση τους στον Καύκασο.

Δεν μπορείς να γίνεις πιο σαφής σε τόσο ρευστές περιόδους.