ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2020 12:43 EET | Updated 07/03/2020 13:28 EET

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον δύο μέλη της Βασιλικής οικογένειας συνελήφθησαν από τις αρχές

Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα μέτρα του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος ενισχύει την θέση του στην εξουσία.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι αρχές ασφαλέιας της Σαουδικής Αραβίας, συνέλαβαν τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας, σε μια εξέλιξη που δείχνει την προσπάθεια να αυξηθεί ο έλεγχος της εξουσίας από τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας Αχμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, και ο ανιψιός του μονάρχη, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ συνελήφθησαν στα σπίτια τους κατόπιν κατηγοριών για προδοσία, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Η εφημερίδα The New York Times,προσέθεσε πως ο και μικρότερος αδελφός του πρίγκιπα Ναγιέφ συνελήφθη.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον, δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της HuffPost, για σχόλια.

Οι συλλήψεις αυτές πρόκειται για τα πιο πρόσφατα μέτρα του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος ενισχύει την θέση του στην εξουσία με τη φυλάκιση θρησκευτικών ηγετών, ηγετικών στελεχών παραστρατιωτικών οργανώσεων, καθώς και πριγκίπων και σημαντικών επιχειρηματιών.

Γιος του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου κινείται για να εδραιώσει την εξουσία του από την εκδίωξη του ξαδέρφου του Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, σε ένα πραξικόπημα του παλατιού το 2017. Τότε συνέλαβε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής διεθνούς κριτικής για τη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρίγκιπας Αχμεντ επέστρεψε από το Λονδίνο στη Σαουδική Αραβία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κασόγκι, μια απόφαση που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως μια επιθυμία να δείξει την υποστήριξή του στη μοναρχία.

Τον Ιούνιο του 2017, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ναγιέφ ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Την εποχή εκείνη, τα σαουδαραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να φιλά το χέρι του και να γονατίζει σε ένδειξη σεβασμού ενώπιον του πρίγκιπα Ναγιέφ.

Με πληροφορίες από HuffPost US, Reuters