Σατανικό άγαλμα στο Καπιτώλιο της Αϊόβα αποκεφαλίστηκε από χριστιανό βετεράνο φονταμενταλιστή

Ο Μάικλ Κάσιντι συνελήφθη για το γκρέμισμα του σατανιστικού βωμού - σύμβολο του ανθρωπισμού και του αντιεξουσιασμού - στο Καπιτώλιο της Πολιτείας.
Μια κατεστραμμένη σατανιστική έκθεση παρουσιάζεται στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Αϊόβα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023,
Μια κατεστραμμένη σατανιστική έκθεση παρουσιάζεται στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Αϊόβα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023,
via Associated Press

Ο ηγέτης μιας σατανιστικής, μη-θρησκευτικής οργάνωσης, της οποίας ο βωμός στο πολιτειακό καπιτώλιο της Αϊόβα γκρεμίστηκε από έναν φονταμενταλιστή χριστιανό βετεράνο του στρατού την Πέμπτη, χαρακτήρισε τον βανδαλισμό ως μια «πραγματική πράξη δειλίας».

«Μετά από κάποιο σημείο χρειαζόμαστε να συμπεριφερθούμε ως ενήλικες ώστε να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ποιες είναι ... οι φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες, ποια είναι η αξία τους, γιατί τις υποστηρίζουμε, για ποιο λόγο είναι καλές, και γιατί πρέπει να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες. Αλλιώς θα εκφυλιστούμε περαιτέρω στην τάση μας προς την απολυταρχία», δήλωσε ο συνιδρυτής του Σατανικού Ναού, Λούσιεν Γκριβς, στην εκπομπή NewsNight του CNN την Πέμπτη.

Ο Σατανικός Ναός έλαβε άδεια από την κυβέρνηση της Αϊόβα για να ανεγείρει άγαλμα μιας κατσικοκέφαλης φιγούρας στο πολιτειακό καπιτώλιο στο Des Moines μαζί με τα επτά θεμελιώδη δόγματα της οργάνωσης, τα οποία καλούν τους βουλευτές «να ενεργούν με συμπόνια και ενσυναίσθηση προς όλους».

Ένας άνδρας απαγγέλλει χριστιανικές προσευχές σε μια κατεστραμμένη σατανιστική έκθεση στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Αϊόβα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στο Des Moines της Αϊόβα.
Ένας άνδρας απαγγέλλει χριστιανικές προσευχές σε μια κατεστραμμένη σατανιστική έκθεση στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Αϊόβα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στο Des Moines της Αϊόβα.
via Associated Press

Το άγαλμα και η σύνδεσή του με τον Σατανικό Ναό πυροδότησαν μια έντονη συζήτηση σχετικά με το εύρος της πρώτης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία παρέχει στους Αμερικανούς τις βασικές ελευθερίες του λόγου και της θρησκείας.

Ο Σατανικός Ναός ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη του δεν λατρεύουν στην πραγματικότητα τον διάβολο ούτε πιστεύουν ούτε στην ύπαρξη του Σατανά ούτε στο υπερφυσικό. Αντίθετα, ο Σατανάς χρησιμοποιείται ως σύμβολο της ελεύθερης βούλησης, του ανθρωπισμού και του αντιεξουσιασμού.

H κυβερνήτης της Αϊόβα, Κιμ Ρέινολντς, εξέδωσε δήλωση στην οποία χαρακτήρισε την έκθεση του Σατανικού Ναού «απολύτως απορριπτέα», αλλά επισήμανε ότι «μια ελεύθερη κοινωνία» οφείλει να την αφήσει να παραμείνει. Η Ρέινολντς κάλεσε «όλους όσοι έχουν πίστη» να προσευχηθούν μαζί της και να αναγνωρίσουν την παραδοσιακή έκθεση προς τιμήν της γέννησης του Ιησού που έχει επίσης τοποθετηθεί στο Καπιτώλιο.

Η Ρέινολντς δέχτηκε έντονες επικρίσεις από συντηρητικούς κύκλους που πίστευαν ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει τις εκτελεστικές της εξουσίες για να αφαιρέσει την έκθεση. Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις προσευχής και διαμαρτυρίες γύρω από το άγαλμα με το κεφάλι κατσίκας.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την Πέμπτη, όταν οι αρχές δήλωσαν ότι ένας χριστιανός φονταμενταλιστής και βετεράνος του στρατού αποκεφάλισε το άγλαμα του Σατανικού Ναού πριν παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές για να συλληφθεί για εγκληματική βλάβη. Σε δήλωσή του στο Facebook, ο Σατανικός Ναός περιέγραψε τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη».

«Είδα αυτό το βλάσφημο άγαλμα και εξοργίστηκα», δήλωσε ο Μάικλ Κάσιντι, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε θέσει ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για το Κογκρέσο στο Μισισιπή. «Η συνείδησή μου είναι δέσμια του Λόγου του Θεού, όχι γραφειοκρατικών διαταγμάτων. Και έτσι ενήργησα».

Ο ιδρυτής της συντηρητικής ομάδας Turning Point USA, Τσάρλι Κερκ, χαιρέτισε την Πέμπτη τον Κάσιντι ως «φονέα του Σατανά». Δεσμεύτηκε επίσης να διαθέσει 10.000 δολάρια για τη νομική υπεράσπιση του Κάσιντι.

Ο Γκριβς από την πλευρά του υπαινίχθηκε ότι οι ενέργειες του Κάσιντι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «δειλία μεταμφιεσμένη σε ηρωισμό» από έναν επίδοξο πολιτικό.

«Στην πραγματικότητα υπέκυψε στις ορέξεις ενός ασυνείδητου, αντιδημοκρατικού όχλου».

Η διαμάχη που έφερε αντιμέτωπους τον Σατανικό Ναό και τον Κάσιντι συνέβη περίπου ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη για την Αϊόβα διεξαγωγή της προεκλογικής συγκέντρωσης που παραδοσιακή ξεκινά τα έτη των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή