ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2018 18:38 EEST

Σατιρική σουηδική εκπομπή καυτηριάζει τους Κινέζους τουρίστες. Το Πεκίνο αντιδρά

Η σάτιρα δεν έχει όρια, τουλάχιστον για τη σατιρική εκπομπή Svenska Nyheter της κρατικής τηλεόρασης στη Σουηδία. Οι Κίνέζοι, όμως, δεν το αντιλαμβάνονται έτσι. Πίσω από τα αστεία της εκπομπής για τους Κινέζους τουρίστες διέκριναν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι ενόχλησε πολλούς στη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν από ένα περιστατικό που απασχόλησε τα ΜΜΕ της Σουηδίας. Οι σουηδικές αρχές απομάκρυναν τρεις Κινέζους από ξενοδοχείο, καθώς δεν είχαν κλείσει δωμάτιο, αλλά αρνούνταν να απομακρυνθούν.

Η σατιρική εκπομπή και ο παρουσιαστής της δεν έχασαν ευκαιρία και παρουσίασαν «Οδηγό αποφυγής προβλημάτων από κινέζους τουρίστες». Το συγκεκριμένο «νούμερο» μπορεί να προκάλεσε γέλιο σε πολλούς Σουηδούς, ωστοσο στην Κίνα προκάλεσε αντιδράσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αναρτήσεις που κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη εκπομπή για ρατσισμό.

 Ακολουθώντας το συγκεκριμένο μοτίβο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, ανέφερε πως οι παρατηρήσεις της εκπομπής βρίθουν διακρίσεων, προκαταλήψεων και προκλήσεων εναντίον της Κίνας και άλλων εθνοτικών ομάδων, που αποκλίνουν εντελώς από την επαγγελματική δεοντολογία των μέσων ενημέρωσης.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το κρατικό κανάλι SVT που υπερασπίστηκε την εκπομπή. «Είναι τόσο προφανές ότι πρόκειται για κωμωδία, αν υποθέσουμε ότι γνωρίζει κάποιος σουηδικά. Αλλά αν δεν γνωρίζει, είναι εύκολο να παρεξηγήσει το περιεχόμενο» εξηγεί ο επικεφαλής του ψυχαγωγικού περιεχομένου του SVT.

Μετά το περιστατικό στο ξενοδοχείο στις 2 Σεπτεμβρίου, η Κίνα είχε απαιτήσει απολογία από τη Σουηδία, αλλά και να εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας για τους τουρίστες της στη χώρα. Το Πεκίνο ότι τρεις τουρίστες είχαν «κακοποιηθεί άγρια» από τη σουηδική αστυνομία στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το θρίλερ συνεχίζεται, ενόψει τουριστικής περιόδου για τη Σουηδία.