ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/02/2020 07:34 EET

Σχέδιο για αναπτυξιακές δράσεις και επενδύσεις: Κεφάλαια και φορολογικά κίνητρα

Οι σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στους θεσμούς.

Jonathan Knowles via Getty Images

Κεφάλαια για να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις και φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τις προτάσεις τους το υπουργείο Οικονομικών της έχει αποστείλει ήδη στους Θεσμούς και περιμένει τις αποφάσεις.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η πρώτη εικόνα αναφορικά με τις προθέσεις των Θεσμών η κυβέρνηση θα την έχει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου μεσολαβεί ακόμα ένα Eurogroup, το οποίο μπορεί να μην έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, αλλά στο περιθώριο του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιθυμεί να πάρει κλίμα σχετικά με τις προθέσεις των Θεσμών.

Στην Αθήνα θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο το που τελικά θα καταλήξουν οι Θεσμοί, καθώς εκτιμούν ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα φέρει στην Οικονομία επενδυτικά κονδύλια 4,5δισ ευρώ και δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης των 2 δισ ευρώ. Η ορθή διαχείριση αυτών των κονδυλίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οικονομικού επιτελείου, μπορεί να φέρει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από 0,5% έως και 1%.

Σχέδιο «γέφυρα»

Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση πιέζει να πάρει το συντομότερο δυνατό το «πράσινο φως» και για την χρήση του υπερπλεονάσματος την επόμενη χρονιά από αυτή που προκύπτει. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν η συμφωνία να αφορά και το 2019, καθώς εκτιμούν ότι η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2019 θα αποκαλύψει ακόμα υψηλότερο πλεόνασμα.

Ως εκ τούτου εάν καταφέρει η Ελληνική πλευρά να συμφωνήσει με του Θεσμούς το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει και δεν έχει διατεθεί, θα μπορέσει να κατευθυνθεί σε στοχευμένες δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα του υπερπλεονάσματος θα πάνε, όπως ορίζει σήμερα η συμφωνία, στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι απαντήσεις των Θεσμών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει τις προτάσεις του στους Θεσμούς εδώ και καιρό. Ο φάκελος περιλαμβάνει αναλυτικά το Ελληνικό σχέδιο, τους στόχους και τα κέρδη που εκτιμάται ότι θα φέρει η υλοποίηση του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει και η κατάρτιση της λίστας με τα «ώριμα» έργα στα οποία θα μπορούσαν άμεσα να κατευθυνθούν τα κονδύλια τα οποία θα προκύψουν από την επιστροφή των των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP’s και ANFA’s).

Οι απαντήσεις των Θεσμών θα κρίνουν τη δυνατότητα που θα έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει το σχέδιο της ρίχνοντας στην αγορά ένα μικρό πρόγραμμα επενδύσεων, με στόχευση την τόνωση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως θα κρίνει και τα περιθώρια που θα υπάρξουν προκειμένου να προχωρήσει και η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης φόρων και εισφορών.