Τρεις υπέροχες βόλτες στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

Ακολουθείστε ίχνη μυθιστορημάτων μυστηρίου, περπατείστε σε αρχαία γειτονιά και γνωρίστε το ιστορικό Βιομηχανικό Μουσείο Φωαερίου.
Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων
Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Ξεκινώντας από την ανασκαμμένη αρχαία γειτονιά της Αθήνας

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute συνεχίζουν τον κύκλο ξεναγήσεών τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όσοι συμμετάσχουν στην ξενάγηση του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου, θα κατευθυνθούν προς το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η ξενάγηση θα ξεκινήσει από την ανασκαμμένη αρχαία γειτονιά της Αθήνας. Ως ένα άλλο τεράστιο έκθεμα του Μουσείου κάτω από το γυάλινο έδαφος, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς ήταν η ζωή των κατοίκων από την 4 χιλιετία π.Χ. έως τον 12 αι. μ.Χ.. Θα περπατήσουν στους αρχαίους δρόμους, ανάμεσα σε σπίτια με αυλές και πηγάδια, λουτρά, εργαστήρια, αλλά και καταστήματα. Θα συνεχίσουν τη γνωριμία με την καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Αθηναίων στους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Θα θαυμάσουν τις κόρες και τους κούρους και τι χρώματα είχαν, πώς οι Καρυάτιδες «ξαναγεννήθηκαν» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τι θέμα έχει η ζωφόρος του Παρθενώνα και γιατί τον κάνει τόσο σπουδαίο.

Info:

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 12:00

Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τερματισμός: Μουσείο Ακρόπολης

Διάρκεια Ξενάγησης: 2 ώρες

Συνολική Διάρκεια Δράσης: 2.5 ώρες

Κόστος ξενάγησης: 10 € /άτομο
Παιδιά έως 15 ετών: 5 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου)

Εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο Ακρόπολης: Ολόκληρο: €5, Μειωμένο: €3, Δωρεάν: Άνεργοι, Φοιτητές (με επίδειξη κάρτας ανεργίας/ φοιτητικής ταυτότητας)

2103250341

Σημείο συνάντησης:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα (ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

(Για να εξασφαλίσετε την κράτησή σας και να πληρώσετε τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να βρίσκεστε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 15 λεπτά νωρίτερα)

Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου: Ακολουθώντας ίχνη εγκλημάτων και μυστηρίου

Με αστυνομικά μυστήρια που ζητούν λύση στη σκοτεινή Αθήνα συνεχίζονται την την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου οι Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου (η δράση του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net). Η διαδρομή θα φέρει ανατριχίλα στους συμμετέχοντες όχι από το κρύο, αλλά από την αγωνία! Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη, η πρόσκληση αφορά μια σκοτεινή διαδρομή βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη, Σταύρου Χριστοδούλου. Από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη Φωκυλίδου το 1966 οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν σε μια αποκριάτικη βραδιά στην πλατεία Κολωνακίου και από εκεί στους πρώτους κατά συρροήν δολοφόνους που έδρασαν στην Ελλάδα. Θα περιπλανηθούν στους αθηναϊκούς δρόμους του περιθωρίου περνώντας πάνω από τις στάχτες μιας παλιάς μονοκατοικίας, για να καταλήξουν στα μυστικά παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς και επίορκους αστυνομικούς. Και για το τέλος, θα ακολουθήσουν τα χνάρια ενός παράφρονα αξιωματικού της αστυνομίας, που οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται!

Η διαδρομή βασίζεται στα βιβλία: Έγκλημα στη Φωκυλίδου, της Μιμής Φιλιππίδη, Μάσκες και σερπαντίνες, της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Μυρίζει αίμα, του Γιάννη Ράγκου, Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός, του Σταύρου Χριστοδούλου, Στάχτες, του Σέργιου Γκάκα, Μαύρα κουφέτα, του Ιερώνυμου Λύκαρη και στο διήγημα «18η Μπρυμαίρ», του Γιάννη Ράγκου, που συγκαταλέγεται στον τόμο με διηγήματα βαλκάνιων αστυνομικών συγγραφέων Balkanoir (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος). Διαδρομή: Κολωνάκι – Εξάρχεια (με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Λυκαβηττού, Ιπποκράτους, Εξάρχεια). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται σύντομες στάσεις σε μέρη όπου εκτυλίσσεται η δράση στα παραπάνω βιβλία. Επιμελητής της διαδρομής: Γιάννης Ράγκος.

Info:

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία. Ώρα: 17:30. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά. Απαραίτητη η κράτηση στο: https://www.eventora.com/el/Events/AthinaikesDiadromesVivliou_Noir

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Ξεναγήσεις για κωφούς, βαρήκοους, ακούοντες. Και για παιδιά

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων συναντά κανείς ενδιαφέρουσες προτάσεις την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου σε σχέση με το ιστορικό Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

«Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο»: Μια ιδιαίτερη ξενάγηση ενηλίκων και οικογενειών, ειδικά σχεδιασμένη για κωφούς, βαρήκοους αλλά και ακούοντες, η οποία πραγματοποιείται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος».

«Στον Πύργο του εργοστασίου»: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να ανέβουν και να φτιάξουν δημιουργικές κατασκευές, στο πλαίσιο των αγαπημένων τους εικαστικών εργαστηρίων.

Info:

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

100, Pireos str. Gazi — 118 54 Athens, Greece