ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2020 18:35 EET

Σε κατ΄οίκον περιορισμό και η πολιτεία της Νέας Υόρκης

Μετά το lockdown της Καλιφόρνια.

ANGELA WEISS via Getty Images

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αυστηρότερο και πιο σοβαρό μέτρο της πολιτείας μέχρι στιγμής για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Ο Κουόμο διέταξε όλους τους πολίτες της Νέας Υόρκης να «παραμείνουν στο σπίτι τους», επιβάλλοντας σε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο, εκτός εάν εργάζονται σε κλάδους παροχής τροφίμων, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

«Πραγματικά κάνω λόγο για τα πιο δραστικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε», δήλωσε ο κ. Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου, καθώς τα περιστατικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκλης αυξήθηκαν κατά 2.950 μέσα σε ένα 24ωρο, στα 7.102.

«Η καθημερινότητα δεν είναι όπως πριν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το διαχειριστούμε», δήλωσε.

Το μέτρο, που ονομάζεται «NYS on Pause», φαίνεται παρόμοιο με τις ενέργειες της Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα. Θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή το βράδυ. 

Οποιεσδήποτε «μη ουσιαστικές συγκεντρώσεις ατόμων οποιουδήποτε ποσοτικού μεγέθους» θα πρέπει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Η άσκηση έξω από το σπίτι επιτρέπεται, αλλά πρέπει να τηρείται απόσταση περίπου 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων. 

Οι ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα άνω των 70 ετών και οι άρρωστοι καλούνται να παραμένουν στο σπίτι. 

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ντι Μπλάζιο, ζητούσε την εφαρμογή της παραμονής κατ΄οίκον εδώ και μία βδομάδα, αφού το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που την εφάρμοσε.

Την Παρασκευή, ο Κουόμο παρότρυνε ιδιαίτερα τους νέους να τηρήσουν και αυτοί τα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι και αυτοί μπορούν να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν σε πιο ευάλωτα άτομα. 

 

Πηγή: HuffPost US