Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νησιά, εν μέσω πίεσης στο μεταναστευτικό- προσφυγικό

Τουρκικά σκάφη συνοδεύουν λέμβους με πρόσφυγες και μετανάστες.
|
ASSOCIATED PRESS

Αυξημένα είναι τα μέτρα φύλαξης στα νησιά και τη θάλασσα, εν μέσω της πίεσης στο μεταναστευτικό- προσφυγικό, καθώς παράλληλα συνεχίζονται και οι προσπάθειες διέλευσης από μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Από τα μεσάνυχτα της Καθαράς Δευτέρας ως τις 9 το πρωί της Τρίτης οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν μηδενικές, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα 1 και 2 Μαρτίου πέρασαν 1119 άτομα. Την Κυριακή στη Λέσβο πέρασαν 518 άτομα, στη Χίο 253 και στη Σάμο 83. Την Καθαρά Δευτέρα στη Λέσβο πέρασαν 94 άτομα, στη Χίο 79 και στη Σάμο 92. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου το Φεβρουάριο συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών 1501 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 521 στη Λέσβο, 412 στη Χίο και 568 στη Σάμο. Επίσης, σε διάσωση και περισυλλογή 115 μεταναστών και προσφύγων σε τρία περιστατικά έρευνας και διάσωσης, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό: Από το πρωί της Κ. Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης 04/03 στελέχη του Λιμενικού διαχειρίστηκαν τρία περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Λέρου και Κω. Συγκεκριμένα στη Λέσβο περισυνελέγησαν 47 μετανάστες και πρόσφυγες, στη Λέρο 35 και στην Κω 33. Το ίδιο διάστημα 404 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 13 διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Φαρμοκονήσι, Κω, Σύμη και Μεγίστη.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, «μέχρι στιγμής υπάρχει ορατό αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει, μας δίνει το έναυσμα να προσπαθήσουμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Υπάρχει ετοιμότητα και αυξημένη επιτήρηση από το Λιμενικό με ένα μεγάλο αριθμό σκαφών και από το Πολεμικό Ναυτικό και από τη δύναμη της Frontex σε όλο το μήκος των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων, τα οποία θα το λέμε συνέχεια δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της ΕΕ» τόνισε ο κ. Λαγκαδιανός.

Όπως ανέφερε το Λιμενικό, δημοσιεύοντας και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Σε άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο περιφραγμένος χώρος δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της πόλης. Συνολικά 334 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων διαμένουν εκεί, ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για όλους αυτούς που έφτασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Στους παραπάνω 334 στον ίδιο χώρο θα προστεθούν άλλοι 174 που, από την άφιξη τους προχθές ή χθες, παραμένουν στα σημεία άφιξής τους στην Εφταλού ή στη Σκάλα Συκαμνιάς. Την Καθαρά Δευτέρα διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έστησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, μετά το κάψιμο του χώρου προσωρινής φιλοξενίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Στο σύνολό τους οι παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες, αφού καταγραφούν θα παραμείνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τη μεταφορά τους σε κλειστό κέντρο παραμονής στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Την Καθαρά Δευτέρα παιδί ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα ανοιχτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, ενώ, σύμφωνα με το lesvospost, πολλοί εργαζόμενοι σε εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ αποχωρούν από τη Λέσβο, μετά από επιθέσεις εναντίον τους. Επεισόδια έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ ευρέως κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ φωτογραφίες από βανδαλισμούς σε εκκλησάκι στην περιοχή της Μόριας, για τις οποίες καταγγέλλονται ως δράστες μετανάστες.

Αυξημένα είναι τα μέτρα και στη Χίο: Όπως αναφέρει το politischios.gr, στις ανατολικές ακτές του κεντρικού και νότιου τμήματος του νησιού πραγματοποιούνται περιπολίες από στρατιωτικούς μαζί με σκύλους που χρησιμοποιούνται συνήθως για φύλαξη σε αποθήκες με πυρομαχικά.

Σειρά συσκέψεων στη Λέσβο και τη Χίο είχε την Καθαρά Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα σχετικά με την αναβάθμιση -σε μέγιστο επίπεδο- των μέτρων φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας και την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανακοινώθηκε από την ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων), σήμερα Τρίτη θα εκτελούνται ασκήσεις με βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς,σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη, καθ′ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

(με πληροφορίες από lesvospost.com, politischios.gr, EPT, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα