Σεφ αποκαλύπτουν ποια ζυμαρικά δεν παραγγέλνουν με τίποτα σε ένα ιταλικό εστιατόριο

Και ποια θεωρούν ιδανική επιλογή για τους μακαρονάδες. Γιατί άραγε;
Thai Liang Lim via Getty Images

Ζυμαρικά: Τι υπέροχη «ένοχη» απόλαυση! Τόσα σχήματα και μεγέθη, τόσες σάλτσες και συνδυασμοί. Είναι όμως όλα τα σχήματα εξίσου καλή ιδέα όταν τρώμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο;

Ιταλοί σεφ απαντούν στο μεγάλο ερώτημα και αποκαλύπτουν τι δεν πρέπει να παραγγείλουμε όταν μας χτυπά την πόρτα η λιγούρα για ζυμαρικά.

Τα καλύτερα ζυμαρικά που μπoρούμε να παραγγείλουμε σε ένα εστιατόριο

1. Σπαγγέτι

Αναμφισβήτητα αυτό, είναι το πιο δημοφιλές είδος ζυμαρικών στον κόσμο.

«Τα μακαρόνια σπαγγέτι είναι ό,τι καλύτερο όταν πρόκειται να πaραγγείλουμε φαγητό στο εστιατόριο. Γιατί; Διότι είναι ένα παγκοσμίου φήμης σχήμα που πολλά εστιατόρια φτιάχνουν στην κουζίνα τους, πράγμα που ενισχύει κατά πολύ την ποιότητα και τη γεύση των πιάτων», δηλώνει η Νάντια Μόνοου, σεφ και συγγραφέας γνωστή ως «Pasta Queen».

Tagliatelle with tomato sauce.
Cris Cantón via Getty Images
Tagliatelle with tomato sauce.

2. Ταλιατέλες

Αυτό το ζυμαρικό που προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία και έχει ως πρώτη ύλη τα αυγά, στα ποιοτικά ιταλικά εστιατόρια είναι συνήθως τρομερά νόστιμο και φρέσκο καθώς η παρασκευή του χρειάζεται πολλή δουλειά και αγάπη. Ταιριάζει τέλεια με τον κιμά και γενικότερα με τις σάλτσες που έχουν ως βασικό συστατικό κάποιο είδος κρέατος.

3. Paccheri

Tο ζυμαρικό με το μεγάλο άνοιγμα και το σχήμα που θυμίζει σωλήνα, «απορροφά» όλη τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή τη σάλτσα μπολονέζ και κάθε μπουκιά είναι μοναδική με τόσο πλούσια γεύση.

Η al dente εκδοχή των ζυμαρικών paccheri είναι καταπληκτική και εύκολη στην εκτέλεση. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο ζυμαρικό είναι τόσο αγαπητό: Γιατί το ενδεχόμενο να «παραβράσει» είναι σχεδόν απίθανο.

Ζυμαρικά paccheri με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.
Eugene Mymrin via Getty Images
Ζυμαρικά paccheri με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.

4. Cavatelli

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σχήματα ζυμαρικών της νότιας Ιταλίας, που συνήθως παρασκευάζεται στις κουζίνες των ιταλικών εστιατορίων. Οπότε, ξέρουμε ότι είναι φρέσκο και κατά κάποιον τρόπο σπιτικό. Η ζύμη των cavatelli περιέχει τυρί ρικότα και τα ζυμαρικά βγαίνουν μαλακά στην υφή, ενώ συνδυάζονται με πολλές διαφορετικές σάλτσες.

alvarez via Getty Images

5. Fusilli ή για εμάς «βίδες»

Το λατρεμένο σχήμα της νότιας Ιταλίας φτιάχνεται από σπαγγέτι που τυλίγεται γύρω από ένα σύρμα και στεγνώνοντας παίρνει τη χαρακτηριστική «στριφογυριστή» μορφή.

Το fusilli είναι ένα υπέροχο σχήμα ζυμαρικών επειδή επιτρέπει στη σάλτσα να το επικαλύπτει ομοιόμορφα κάνοντας κάθε μπουκιά πιο απολαυστική και πιο νόστιμη από την προηγούμενη.

Lauri Patterson via Getty Images

6. Τορτελίνι

Αυτό το θρυλικό σχήμα ζυμαρικών κατάγεται από μια μικρή πόλη κοντά στη Μπολόνια και χρονολογείται από το 1500. Είναι το μόνο γεμιστό ζυμαρικό που μπήκε στη λίστα των «καλών επιλογών» και οι σεφ το προτείνουν για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Αν και γεμιστό τό θεωρούν έναν πολύ καλό καμβά για δημιουργικές συνταγές.

roberto grigio / 500px via Getty Images

Και ποια ζυμαρικά να μην παραγγείλουμε

1. Capellini, γνωστά και ως μαλλιά αγγέλου

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζυμαρικό, που σχεδόν πάντα στα εστιατόρια είναι σκέτη απογοήτευση, αφού μπορεί να βράσει υπερβολικά και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Εξαιτίας αυτού, με οποιοδήποτε είδος σάλτσας, τα capellini ελλοχεύει ο κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους και το πιάτο, να χάσει τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.

2. Πέννες

Οι πέννες, σε αντίθεση με τα ζυμαρικά paccheri, δεν κρατάνε καλά τη σάλτσα μέσα τους. Συχνά μάλιστα, χάνουν το σχήμα τους και κομματιάζονται μέσα στο πιάτο, λόγω του ότι και αυτά βράζουν αρκετά εύκολα.

3. Νιόκι

Το βορειοϊταλικό ζυμαρικό που φτιάχνεται από πατάτα, ενώ κανονικά προορίζεται να είναι ελαφρύ, σε σχήμα που θυμίζει μαξιλαράκι, στα εστιατόρια συχνά σερβίρεται «βαρύ» με μεγάλη πυκνότητα και γεμάτο άμυλο.

Και εκτός αυτού, ενώ τα υλικά για την παρασκευή τους είναι απλά (αλεύρι, πατάτα και αυγό), τα νιόκι συχνά αγοράζονται έτοιμα σε σακούλα. Δυστυχώς όμως, αν δεν είναι φρέσκα, φτιαγμένα από επιδέξιο χέρι, τα νιόκι μπορεί να είναι κολλώδη, με κακή γεύση και να μας πέσουν και υπερβολικά βαριά.