Σήμερα κρίνεται το μέλλον της TikTok στις ΗΠΑ

Εν αναμονή μιας ακόμη απόφασης στον μακρύ πόλεμο του Τραμπ κατά του Πεκίνου.
SOPA Images via Getty Images

Το άμεσο μέλλον της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κριθεί σήμερα, με την ολοκλήρωση της ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα ταχθεί ή όχι υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να την εξορίσει από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (…) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ακροαματική διαδικασία, κατόπιν επείγουσας προσφυγής της TikTok, είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στην Ουάσινγκτον γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας), ενώπιον του δικαστή Καρλ Νίκολς.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από τους επιχειρηματικούς κύκλους και από το Πεκίνο.

Αν ο δικαστής αποφανθεί υπέρ της απόφασης του προέδρου να απαγορεύσει την TikTok στις ΗΠΑ, η δημοφιλής εφαρμογή δεν θα μπορεί πλέον να γίνει download στη χώρα από απόψε στις 23:59 (τοπική ώρα, 06:59 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Οι Αμερικανοί που χρησιμοποιούν σήμερα την εφαρμογή θα μπoρούν να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν, αλλά δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ενημέρωσή της.

Όμως ο δικαστής μπορεί επίσης και να μην αποφανθεί υπέρ και συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εφαρμογής που χρησιμοποιούν σχεδόν 100.000.000 Αμερικανοί. Αυτό συνέβη πριν από μία εβδομάδα με την WeChat, μια ακόμη κορυφαία εφαρμογή που δημιουργήθηκε στην Κίνα.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok, την ByteDance.

Η TikTok υποστηρίζει πως η απαγόρευσή της δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πλατφόρμα είχε επίσης υπογραμμίσει πως το μπλοκάρισμα των downloads θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς στην αρχή του καλοκαιριού κέρδιζε περίπου 424.000 νέους αμερικανούς χρήστες κάθε μέρα.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για να υποχρεώσει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πωλήσει την πλατφόρμα σε κάποια αμερικανική επιχείρηση, επικαλούμενος απειλή για την «εθνική ασφάλεια» ― κατηγορεί από καιρό την TikTok, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου.

Ένα τελευταίο σχέδιο πώλησης, που ανακοινώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της TikTok Global, στην οποία θα μετέχει η Oracle ως τεχνολογικός εταίρος στις ΗΠΑ και η Walmart ως εμπορικός εταίρος. Οι Αμερικανοί θα έχουν τέσσερις από τις πέντε έδρες του διοικητικού συμβουλίου.

Όμως η οριστικοποίηση αυτού του σχεδίου εξαρτάται από την καλή θέληση του αμερικανού προέδρου και της κινεζικής κυβέρνησης.

Η TikTok έχει εκ των πραγμάτων γίνει το νέο σύμβολο της μάχης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την κυριαρχία στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή