ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2020 09:07 EET

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

ASSOCIATED PRESS

Ο συντηρητικός Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς συνήψε την Τετάρτη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους Πρασίνους, που εξασφαλίζει και την επιστροφή του στην εξουσία και επιτρέπει συνάμα στο αριστερό κόμμα να εισέλθει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Πρασίνων και πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία επετεύχθη τρεις μήνες μετά τη νίκη του κόμματος του Κουρτς ÖVP στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Μολαταύτα, το ποσοστό του, 37,5%, καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου. Οι Πράσινοι κατετάγησαν στις εκλογές στην τέταρτη θέση, με 13,9%.

O Κουρτς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «εξαίρετη» συμφωνία που συνήψε με τους Πράσινους.

«Κατορθώσαμε εν τέλει να συμπτύξουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει από δύο κόσμους», δήλωσε ο Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, στο πλευρό του ηγέτη των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα μετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ—ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντι-καγκελάριου—εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Sponsored Post