ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/03/2021 13:34 EET | Updated 17/03/2021 14:06 EET

Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου, αν η Τουρκία περάσει το κρας τεστ

Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Eurokinissi

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο υπουργών στο προσεχές μέλλον, 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενημέρωσε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μεταβεί στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση στην Αγκυρα να μην ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές και συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ν.Δένδιας είναι πρόθυμος να μεταβεί στην Τουρκία στις 14 Απριλίου για το ραντεβού με τον Μ.Τσαβούσογλου, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει «κλειδωμένο» αυτή τη στιγμή.

Τσαβούσογλου: «Συνάντηση την ερχόμενη περίοδο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια την «ερχόμενη περίοδο».

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. «Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Αγκυρα. Θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)