Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο: Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ε.Ε.

«Ωστόσο η Ουκρανία έχει στόχους που θα πρέπει να πετύχει». Ερχονται Τανκ από τη Γερμανία, οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και αντίμετρα κατά της Ρωσίας.
3 Φεβρουαρίου 2023 Κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της ιστορικής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. Ουκρανίας στο Κίεβο.
3 Φεβρουαρίου 2023 Κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της ιστορικής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. Ουκρανίας στο Κίεβο.
via Associated Press

«Το μέλλον της Ουκρανίας και των πολιτών της βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ήταν η κοινή δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου τους Ευρωπαΐκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μετά το τέλος της ιστορικής συνόδου Ε.Ε. - Ουκρανίας που διεξήχθη την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Κίεβο, χωρίς ωστόσο να δώσουν όπως ήταν αναμενόμενο συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ομάδα των 27. Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα παραχωρήσει 88 άρματα μάχης τύπου Leopard1 στην Ουκρανία.

″Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αλλά υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτύχετε”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν δήλωσαν ότι η διαδικασία θα είναι ”βασισμένη σε συγκεκριμένους στόχους” και πως η επόμενη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή τους αναμένεται την άνοιξη.

”Ας το κάνουμε να συμβεί” δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η Φον ντερ Λάιεν εξήρε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ουκρανίας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί οικονομική βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία για το 2023, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το 10ο πακέτο κυρώσεων θα στοχεύει την τεχνολογία την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούν σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η σημερινή σύνοδος είναι η απόδειξη προς τους Ρώσους ότι «δεν μπορούν να μας λυγίσουν» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα μέτρα στήριξης. Δήλωσε δε ότι η ενσωμάτωση της χώρας του στην ΕΕ είναι ”μη αναστρέψιμη”.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο στόχος του είναι ”απολύτως σαφής” όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

″Δεν θα χάσουμε ούτε μια μέρα στο έργο μας για να φέρουμε την Ουκρανία και την ΕΕ πιο κοντά” είπε.

Επιπλέον ζήτησε οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσηςνα στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Στο κοινό ανακοινωθέν των συμπερασμάτων η Κομισιόν αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ένταξη της Ουκρανίας όλο και περισσότερο στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ένωσης και τη διευκόλυνσή της Ουκρανίας για να έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Επιπλέον σημειώνεται ότι θα συζητηθεί η παράταση της προσωρινής αναστολής όλων των δασμών στις συναλλαγές του Κιέβου με την Ε.Ε.

Όπως είχε προαναγγελθεί η Ε.Ε., στηρίζει την ανάπτυξη ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία (ICPA) στη Χάγη με στόχο το συντονισμό της έρευνας τη διατήρηση και την αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων για μελλοντικές δίκες. Το κέντρο αυτό θα συνδεθεί με την υφιστάμενη Κοινή Ομάδα Έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust.

Ακόμη γίνεται αναφορά για τη παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και την έναρξη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ για την εκπαίδευση αρχικά 30 000 στρατιωτών το 2023. Μαζί με τη στρατιωτική στήριξη που παρέχεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η συνολική στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία εκτιμάται σε σχεδόν 12 δισ. Ευρώ. Επιπλέον ανακοινώθηκε πρόσθετη στήριξη 25 εκατ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία.

Η συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία που έχει υποσχεθεί τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, επείγουσα, δημοσιονομική καθώς και στρατιωτική στήριξη. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 18 δισ. ευρώ για βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια της ΕΕ η οποία θα χρηματοδοτεί τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας και την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για το 2023.

Ακόμη η Ε.Ε αναφέρει ότι θα εντείνει προσπάθειές της έτσι ώστε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για τους σκοπούς της αποζημίωσης, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

Δείτε εδώ το κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου

Δημοφιλή