ΤΟ BLOG
31/10/2018 15:17 EET | Updated 31/10/2018 15:17 EET

Συνταγματική αναθεώρηση, ευκαιρίες και προκλήσεις

sooc

Η συζήτηση που άνοιξε για τον καταστατικό χάρτη του πολιτεύματος και τις απαιτούμενες αλλαγές που θα καταστήσουν το Σύνταγμα της πατρίδας σε αρμονία με τις απαιτήσεις των καιρών και τις συνειδησιακές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί σε έναν βαθμό στην κοινωνία, είναι σίγουρο θα οριοθετήσει ιδεολογικά τους δυο κύριους διεκδικητές της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, πέρα από την αυτονόητη ευκαιρία που έχουν να αλλάξουν την εικόνα και την ουσία του Συντάγματο , δύνανται να οριοθετηθούν ιδεολογικά έπειτα από πολλά χρόνια όπου η μνημονιακή επιτροπεία ισοπέδωσε ιδεολογικές αναφορές και κοινωνικά πρόσημα.

Η συζήτηση αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να αποκτήσει ξανά οντολογική υπόσταση με πολιτικούς σχηματισμούς οροθετημένους με συγκεκριμένες αρχές, αξίες και ιδεολογικές αναφορές.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι υψίστης σημασίας η συζήτηση που άνοιξε για την Συνταγματική αναθεώρηση. Αν αντιμετωπιστεί, όπως αντιμετωπίζεται η πλειοψηφία των σημαντικών ζητημάτων που ταλανίζουν την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες, με μοναδικό πρόσημο την μικροπολιτική εκμετάλλευση και τα προεκλογικά οφέλη, τότε το πλήγμα για την αξιοπιστία των κομμάτων που συνιστούν το συνταγματικό τόξο θα είναι ανεπανόρθωτο, και τα οφέλη των αυτο-χαρακτηριζόμενων ως αντι-συστημικών κομμάτων μεγάλα και με δομικές συνέπειες για την ίδια την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μοναδικός δρόμος για την μερική έστω επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην συνταγματική αναθεώρηση στα ζητήματα εκείνα που υπάρχει σύγκλιση απόψεων, όπως η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την πτώση της κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών, αλλά και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αν ο δρόμος αυτός δεν καταστεί μονόδρομος για όλους όσους συμμετέχουν στην διαδικασία αναθεώρησης και επιλέξουν να παίξουν μάχες οπισθοφυλακής για να αποκομίσουν πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη και να περιχαρακώσουν το εκλογικό τους ακροατήριο, η κοινωνία θα έχει έναν ακόμη λόγο για να γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική διαδικασία και οι αντισυστημικοί πολιτικοί παίχτες θα αποκτήσουν ένα ακόμη όπλο στην ιδεολογική τους φαρέτρα. Και τα δύο είναι ασυγχώρητα.