Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου επιστρέφουν ανεξέλεγκτα στη Γη το Σαββατοκύριακο

Υπάρχει πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από μια κατοικημένη περιοχή. Ποιες περιοχές βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη».
VCG via Getty Images

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η πιθανότητα να προσγειωθούν σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή. Αλλά έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά τους σκουπίδια.

Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις από τη Nasa προς την διαστημική υπηρεσία της Κίνας να σχεδιάσει τους πυραύλους της ώστε να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, όπως ορίζει ο διεθνής κανονισμός.

Οι πρόσφατοι πύραυλοι που κατευθύνονται προς τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της Κίνας Tiangong, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο.

Η τελευταία χρονικά εκτόξευση έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος Long March 5 μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στον σταθμό Tiangong. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από μια κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020 όταν υπέστησαν ζημιές σε ακίνητα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, και οδεύει προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.

Σύμφωνα με την The Aerospace Corporation με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 0024 GMT την Κυριακή (21.24 βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδος), συν ή πλην 16 ώρες .

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς πού θα προσγειωθούν τα συντρίμμια βάρους 25 τόνων. Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aerospace Corporation.

«Σχετικά με το Long March 5 που εκτοξεύτηκε πριν από αρκετές ημέρες, δεν υπάρχει κανένα γνωστό σχέδιο (επανεισόδου), όπως συνέβαινε σε προηγούμενες εκτοξεύσεις του», επισήμανε στο BBC ο ειδικός διαστημικής παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διευθυντής του North Space and Security (NORSS), Σον Γκόλντμπορο.

«Η έλλειψη επικοινωνίας, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απρόβλεπτα, είναι κυρίως αυτό που προκαλεί ανησυχία», πρόσθεσε.

Κατά κανόνα οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τους πυραύλους τους για να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, από τότε που μεγάλα κομμάτια του διαστημικού σταθμού Skylab της Nasa έπεσαν από την τροχιά και προσγειώθηκαν στην Αυστραλία το 1979.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή