ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2018 16:48 EET | Updated 20/02/2018 19:48 EET

Συρία: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τους Κούρδους

Goran Tomasevic / Reuters

Η συριακή κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες ενός κονβόι με φιλοκυβερνητικούς μαχητές να εισέρχεται στην, ελεγχόμενη από τους Κούρδους, περιοχή του Αφρίν στη βόρεια Συρία την Τρίτη, προκειμένου να συνδράμουν στην απόκρουση της τουρκικής επιχείρησης.

Οι μαχητές φορούσαν στολές παραλλαγής και επιδείκνυαν όπλα και συριακές σημαίες από τα οχήματά τους, καθώς περνούσαν από ένα σημείο ελέγχου που έφερε κουρδικά διακριτικά.Οι φιλοκυβερνητικοί μαχητές κατεγράφησαν να εισέρχονται στο χωριό Νουμπούλ με περίπου 20 φορτηγά. 

Από πλευράς της η κουρδική πολιτοφυλακή ανέφερε πως η συριακή κυβέρνηση «απάντησε στο κάλεσμα του καθήκοντος και έστειλε στρατιωτικές μονάδες...για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και να συμμετέχουν στην υπεράσπιση της ενότητας των εδαφών και συνόρων της Συρίας». 

 

 

Σύμφωνα με μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μαχητές που στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, άρχισαν να αναπτύσσονται στο Αφρίν, προερχόμενοι από το Χαλέπι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε και αυτό την είσοδο συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Αφρίν.

Επίσης το κρατικό πρακτορείο Sana κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν μια περιοχή κοντά στη διάβαση απ′ όπου πέρασαν οι μαχητές για να μπουν στο Αφρίν. Από πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διάφορα τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως «κάποιες» φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να μπουν στο Αφρίν, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω λόγω πυρών πυροβολικού. Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως  η δύναμη αυτή αποτελείται από «τρομοκράτες» που δρουν ανεξάρτητα και ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

 

Σημειώνεται πως το συριακό πρακτορείο ειδήσεων είχε προαναγγείλει πως «λαϊκές δυνάμεις» θα αποστέλλονταν να υποστηρίξουν το Αφρίν «εναντίον της επίθεσης του τουρκικού καθεστώτος».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία του Αφρίν, ενώ η Άγκυρα υποστήριξε πως απέτρεψε την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή μετά από συνομιλίες με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού και των αντάρτες που υποστηρίζει εναντίον των κουρδικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής YPG στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εισέρχεται στον δεύτερο μήνα της. Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση να μην παρέμβει υπέρ των Κούρδων, ενώ πρόσφατες είναι και οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σχετικά με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων στην πόλη Μανμπίζ. 

Η Μόσχα καλεί σε διάλογο Άγκυρα και Δαμασκό

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια της μέσω του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα «αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων».

«Είμαστε σταθερά υπέρ του να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα, στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου κράτους, στη δεδομένη περίπτωση της Συρίας», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και ότι «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να προωθηθούν άλλες πολιτικές στο ζήτημα αυτό, στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του Κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έχει υπ’ όψιν του «εκείνο το παιγνίδι το οποίο εδώ και πολύ καιρό παίζουν οι ΗΠΑ στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη», τονίζοντας ότι το παιγνίδι αυτό μοιάζει όλο και πιο πολύ με πρόκληση σε σχέση με τα γεγονότα που συντελούνται εκεί.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας μπορούν να υλοποιηθούν και να ικανοποιηθούν μέσω του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας» είπε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι όλοι θα ταχθούν ενάντια σε περαιτέρω προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί το κουρδικό ζήτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν να διατηρηθεί το χάος στην περιοχή, ο κατακερματισμός, και η κατάρρευση των κρατών που βρίσκονται σ′ αυτήν».

Διαβάστε επίσης: 

Η κουρδική YPG αρνείται πως υπήρξε συμφωνία για να μπει ο συριακός στρατός στο Αφρίν

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, RT, TASS)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost