Συρία: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία

Δηλώσεις του Σύριου ΥΠΕΞ μετά την επίθεση εναντίον τουρκικού φυλακίου.

Η Συρία δεν θέλει να πολεμήσει με την Τουρκία, δήλωσε ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πως ένα από τα παρατηρητήριά της στην περιφέρεια της Ιντλίμπ στη Συρία δέχθηκε επίθεση από περιοχή η οποία ελέγχεται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, υποστήριξαν από κοινού ένα σύμφωνο αποκλιμάκωσης για την περιοχή, το οποίο υφίσταται από πέρυσι.

Όμως η συμφωνία έχει κλονιστεί τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των αντικυβερνητικών ανταρτών έπειτα από οκτώ χρόνια εμφύλιου πολέμου.

«Ελπίζουμε πως ο στρατός μας και ο τουρκικός στρατός δεν θα πολεμήσουν. Αυτή είναι η κατ′ αρχήν στάση μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, ο οποίος είχε δίπλα του τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης, τον Κρατικό Σύμβουλο Ουάνγκ Γκι.

«Αυτοί που πολεμάμε είναι οι τρομοκράτες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, που είναι συριακή επικράτεια, τμήμα της χώρας μας», δήλωσε ο Μουάλεμ, ο οποίος μίλησε στην αραβική και τα σχόλιά του μεταφράσθηκαν στην κινεζική.

Η κυρίαρχη δύναμη στην Ιντλίμπ είναι η Ταχρίρ αλ-Σαμ, δηλαδή το πρώην Μέτωπο Νόσρα που μέχρι το 2016 αποτελούσε τμήμα της Αλ-Κάιντα. Έχουν επίσης παρουσία και άλλες ανταρτικές οργανώσεις, μερικές από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

«Η ερώτηση τώρα είναι, τι θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία; Η Τουρκία κατέχει τμήμα του συριακού εδάφους και έχει στρατιωτική παρουσία σε ορισμένα μέρη της Συρίας», πρόσθεσε ο Μουάλεμ.

«Προστατεύουν άραγε το Μέτωπο Νόσρα; Προστατεύουν ορισμένες τρομοκρατικές δυνάμεις στις οποίες περιλαμβάνεται η Ισλαμική Κίνηση του Ανατολικού Τουρκεστάν;», δήλωσε αναφερόμενος σε μια εξτρεμιστική οργάνωση την οποία η Κίνα κατηγορεί για επιθέσεις στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και η οποία διεξάγει επιχειρήσεις και αλλού.

«Η ερώτηση αυτή πρέπει να γίνει στην Τουρκία, ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι τους; Δίνουμε μάχη εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων. Ολόκληρος ο κόσμος πιστεύει πως αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους πολεμάμε, είναι τρομοκράτες».

Από τον Απρίλιο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς της περιοχής, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Οι αντάρτες υποστηρίζουν πως η κυβερνητική δράση εντάσσεται σε εκστρατεία για να εξαπολυθεί επίθεση, η οποία θα παραβίαζε το σύμφωνο αποκλιμάκωσης.

Η κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της υποστηρίζουν πως η δράση έχει αναληφθεί ως απάντηση σε παραβιάσεις εκ μέρους των ανταρτών, περιλαμβανομένης της παρουσίας μαχητών σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή