ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2019 09:54 EEST | Updated 17/06/2019 09:59 EEST

Συρία: Δεκάδες νεκροί από εμπρησμούς και ρουκέτες

Αναλήψεις ευθύνης από το ISIS.

ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες εξαιτίας των εμπρησμών που προκάλεσαν εκτεταμένες πυρκαγιές σε χωράφια στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε μια ΜΚΟ, με φόντο τη σύγκρουση για τη συγκομιδή σιταριού ανάμεσα στο καθεστώς και τις κουρδικές αυτόνομες αρχές.

Την ευθύνη για ορισμένους από τους εμπρησμούς ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση ISIS.

Τα θύματα ήταν άμαχοι και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, που έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι πυρκαγιές, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν κατασβεστεί ακόμη, στην επαρχία Χασάκα, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες και κατοικείται κατά πλειονότητα από Κούρδους, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Ντερμπάς, εκπρόσωπος της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τα θύματα «προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και παγιδεύτηκαν από τις φλόγες», εξήγησε ο Ντερμπάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές στη Συρία, ειδικά σε περιοχές όπου καλλιεργείται σιτάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκομιδή του σιταριού θα είναι κρίσιμη τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί προσιτή τιμή του ψωμιού και να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη σε πολλές περιοχές.

Το συριακό καθεστώς και οι Κούρδοι αλληλοκατηγορούνται για εμπρησμούς στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου «μπρα ντε φέρ» ανάμεσά τους για τον έλεγχο των σοδειών στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ο σιτοβολώνας της χώρας.

«Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές κατέστρεψαν ως και 3.500.000 στρέμματα καλλιεργειών», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της κουρδικής αρχής που είναι αρμόδια για τη γεωργία, ο Σαλμάν Μπαρούντο.

Οι «εσκεμμένες», κατ′ αυτόν, πυρκαγιές έχουν στόχο να «προκαλέσουν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους (...) και να υπονομεύσουν την [ημιαυτόνομη] κουρδική διοίκηση».

Από τη δική του πλευρά, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις ότι προχωρούν σε εμπρησμούς για να εμποδίσουν καλλιεργητές να πουλήσουν τις σοδειές τους σε κέντρα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Εξάλλου, το SANA απέδωσε το Σάββατο τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν στην επαρχία Χάμα (βορειοδυτικά) σε πυρά πυροβολικού οργανώσεων ανταρτών, καθώς κυβερνητικές δυνάμεις εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες με αντάρτες και τζιχαντιστές στην περιοχή και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς τους.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης πως δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν την  Κυριακή, το βράδυ από ρουκέτες των τζιχαντιστών σε χωριό της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

Άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτή στο χωριό Αλ-Ουαντίχι νότια του Χαλεπίου, σύμφωνα με το SANA το οποίο κατηγόρησε την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, πρώην κλάδος της Αλ Κάιντα) ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες αυτές. Το πρακτορείο μετέδωσε φωτογραφίες τραυματισμένων ανδρών και παιδιών σε νοσοκομείο.

Η HTS ελέγχει ορισμένα εδάφη στην επαρχία του Χαλεπίου καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της γειτονικής επαρχίας του Ιντλίμπ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης τον θάνατο δώδεκα αμάχων, οι πέντε από τους οποίους ήταν παιδιά, από την επίθεση αυτή. Κατηγόρησε τους τζιχαντιστές, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για το HTS ή για άλλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή αυτή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)