Σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες

Κυρίαρχα θέματα η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή
eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι αυτή η σύσκεψη να καθιερωθεί ανά δίμηνο, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, με εντολή πρωθυπουργού, θα χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Στην σημερινή πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός, αφού καλωσόρισε τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την επιθυμία για την ανά δίμηνο συνεδρίαση, θυμίζοντας ότι ήταν και προεκλογική του δέσμευση και κατόπιν αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα της σύσκεψης, με πρώτο την επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης των περιφερειών. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένο ότι πλέον οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται σημαντικά ποσά –περίπου 5 με 6 δις ευρώ- θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικές των περιφερειών να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτό της κοινωνικής συνοχής τονίζοντας και το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ: Ανάπτυξη για όλους. Και ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλιστεί ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία, ενώ συμπλήρωσε ότι αν παρουσιαστεί ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών, αυτή θα καλυφθεί.

eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis

Τέλος, την σύσκεψη απασχόλησαν θέματα αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει ήδη, κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες –σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- θα διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα νέο νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων και θα μειώνει τη γραφειοκρατία, θέτοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα αρμοδιότητας ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

«Από την επόμενη συνεδρίασή μας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς. Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού, του κ. Άκη Σκέρτσου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Και προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η όσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε», τόνισε απευθυνόμενους στους Περιφερειάρχες του ευχόμενος καλή επιτυχία και με τη δέσμευση ότι θα είναι πάντα στη διάθεση τους και ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί.

eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis
eurokinissi/mitsotakis

Οι Περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν δε την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον ρωθυπουργό, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Δημοφιλή