Συγκλόνισε ο Μο Φάρα που αποκάλυψε ότι ήταν θύμα κυκλώματος διακίνησης ανηλίκων

«Το πραγματικό μου όνομα είναι Χουσεϊν»
via Associated Press

Ο Μο Φάρα, ο μεγάλος Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 5.000 μ και 10.000 μ, συγκλόνισε με τις δηλώσεις του στο BBC, το οποίο πρόβαλε μία απίστευτη και ανατριχιαστική ιστορία.

Ο Σερ Μο Φάρα αποκάλυψε, λοιπόν ότι όταν ήταν 9 ετών μεταφέρθηκε παράνομα στη Μεγάλη Βρετανία από το Τζιμπουτί από μία γυναίκα που δεν την είχε συναντήσει ποτέ πριν στη ζωή του. Αυτή μάλιστα του υποσχέθηκε ότι θα τον πάει να ζήσει στους συγγενείς του, μόνο που δεν έκανε αυτό που του είπε.

Αντίθετα τον πήρε σπίτι της, έσκισε τα χαρτιά που είχε με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του στην χώρα του και στη συνέχεια έκανε κάτι χειρότερο. Τον υποχρέωσε να δουλεύει γι’ αυτήν.

«Έσκισε τα χαρτιά μου μπροστά μου όταν φτάσαμε και τα πέταξε στα σκουπίδια. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι έχω πρόβλημα» είπε συγκινημένος ο Φάρα και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υποχρεώθηκε να κάνει δουλειές στο σπίτι, να φροντίζει τα παιδιά της γυναίκας, με αντάλλαγμα, ένα πιάτο φαγητό».

Η γυναίκα αυτή τον απείλησε ότι αν έλεγε κάτι τότε δεν θα έβλεπε ξανά την οικογένειά του, ενώ δεν τον άφησαν να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Όταν τελικά πήγε σχολείο ειπώθηκε από τη γυναίκα ότι ο Φάρα ήρθε ως πρόσφυγας από τη Σομαλία με τους γονείς του. Τότε και μετά από ένα χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε ότι είχε μεγάλο ταλέντο στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, την ίδια στιγμή που δεν μιλούσε καλά αγγλικά και μόνο μέσα από τον αθλητισμό μπορούσε να εκφραστεί.

Ο 39χρονος Βρετανός που γεννήθηκε στο Τζιμπουτί πρόσθεσε ότι είχε αλλάξει το όνομά του σε Μοχάμεντ Φάρα από Χουσείν Αμπντί Καχίμ στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που τον έφεραν στη Βρετανία από τη γυναίκα αυτή που δεν την είχε συναντήσει στο παρελθόν, όπως αναφέραμε και πριν.

Στη συνέχεια και αφού πέρασαν δύο χρόνια, ο Φάρα στα 14 χρόνια του αποκάλυψε σε έναν καθηγητή του που τον έλεγαν Άλαν Γουάτκινσον, όλη την αλήθεια και αυτός επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες που τελικά κατάφεραν να τον πάρουν από την οικογένεια που ζούσε και να τον πάνε σε μία άλλη που ήταν από τη Σομαλία.

Ο Φάρα συνέχισε να ασχολείται με τη μεγάλη αγάπη του, τον αθλητισμό και το 2000 σε ηλικία 17 ετών πήρε την αγγλική υπηκοότητα. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του μεγάλου Μο Φάρα που κτίστηκε πάνω σε ένα…ψέμα.

Σε μία τέτοια περίπτωση πάντως ο αγγλικός νόμος προβλέπει ότι αν κάποιος πάρει υπηκοότητα με ψεύτικα χαρτιά, τότε μπορεί να την χάσει, αλλά επειδή έπεσε θύμα trafficking και είχε αποκαλύψει από την αρχή το αληθινό όνομά του, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες έως απίθανες.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, ο Φάρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέρασαν το ίδιο με εμένα. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που με έσωσε, αυτό που έκανε τη διαφορά, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Ο Φάρα έλεγε για καιρό ότι βρέθηκε ως πρόσφυγας στη Μεγάλη Βρετανία με τους γονείς του, αλλά η αλήθεια ήταν άλλη. Ο πατέρας του πέθανε στον εμφύλιο της Σομαλίας όταν ο Μο Φάρα ήταν 4 ετών και η μητέρα του αποφάσισε να τον στείλει μαζί με τον αδελφό του στο Τζιμπουτί, από όπου ξεκίνησε αυτή η απίστευτη ιστορία η οποία εύκολα θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία.

Δημοφιλή