ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2019 12:10 EET | Updated 04/12/2019 12:12 EET

Με εμπορικό πόλεμο απειλεί τον Τζόνσον ο Τραμπ αν φορολογήσει Google και Amazon

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει με τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών για εταιρείες όπως η Google και η Amazon, παρά τις απειλές ΗΠΑ για εμπορικό πόλεμο με τη Γαλλία για παρόμοια μέτρα.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω της δέσμευσής του για τη μεγαλύτερη φορολόγηση κολοσσών του Ίντερνετ όπως η Google- παρά το ότι η Ουάσινγκτον απειλεί τη Γαλλία με «εμπορικό πόλεμο» εξαιτίας παρεμφερών μέτρων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «απεχθάνεται» τους εμπορικούς πολέμους και δεσμεύτηκε να προχωρήσει με τη δέσμευσή του για φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, επιμένοντας ότι οι online εταιρείες «πρέπει να προβούν σε πιο δίκαιες συνεισφορές».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 100% σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και η σαμπάνια, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που προτείνει το Παρίσι αποτελεί διάκριση σε βάρος των κολοσσών της τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει την Ιταλία, την Αυστρία και την Τουρκία, που έχουν επιβάλει παρόμοιους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών, πως θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζόνσον είπε στο Σάλσμπερι πως «προφανώς τους απεχθάνομαι- δεν πιστεύω πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλό πράγμα. Ένα από τα πράγματα που θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο- όταν πάρουμε πίσω τον έλεγχο των δασμών μας, που ελπίζω ότι θα έχει συμβεί ως τις 31 Ιανουαρίου- θα είναι να επιδιώξει πιο ελεύθερο εμπόριο και να διασφαλίσει πως θα ανοίξουμε αγορές ανά τον κόσμο στα βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της κυβέρνησής μας. Σχετικά με φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, νομίζω πως πρέπει να δούμε τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών και τα μεγάλα έσοδα που έχουν σε αυτή τη χώρα, καθώς και το πόσους φόρους πληρώνουν. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πρέπει να προβούν σε πιο δίκαιες συνεισφορές».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Τραμπ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ την Τετάρτη.

Ο Τζόνσον, απρόσμενα, αποφάσισε να μην έχει διμερή συνάντηση με τον Τραμπ, εν μέσω προβληματισμών πως ο αντιδημοφιλής πρόεδρος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε την Τρίτη να «μείνει εκτός» των εκλογών επειδή δεν θέλει να τις «περιπλέξει».

Ωστόσο η συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε και πάλι να εμπεριέχει κινδύνους για τον Τζόνσον, δεδομένης της τάσης του Τραμπ να βγαίνει εκτός πλαισίου και των προσπαθειών του Τζέρεμι Κόρμπιν να προκαλέσει «έκρηξή» του.

Οι επικρίσεις του Τζόνσον ως προς τον προστατευτισμό του Τραμπ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για τους Τόρις.

Στο μεταξύ, ο Τζόνσον ανακοίνωσε σχέδια για να διασφαλίσει πως οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι συναθροίσεων υποχρεούνται δια νόμου να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, εν όψει τρομοκρατικών απειλών.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από τη βρετανική έκδοση της HuffPost