«Συγνώμη» για τις δηλώσεις του ζήτησε ο Έντι Ράμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Είδα πως αποδόθηκαν και δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Eurokinissi

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τις προσβλητικές απέναντι στην Ελλάδα δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Euractiv.

Ο κύριος Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνάντηση που είχαν στα Τίρανα. «Είδα πως αποδόθηκαν και δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Ράμα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κατά τα άλλα το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα έθεσε κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών» σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την λύπη του γιατί όπως είπε «οι καιρικές συνθήκες δε μου επιτρέπουν να επισκεφθώ την ελληνική μειονότητα, κάτι που ίσως κάνουμε μαζί» είπε στον κύριο Ράμα. Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ τόνισε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν ισχυροί δεσμοί.

Από την πλευρά του ο κύριος Ράμα ευχήθηκε στον κύριο Μητσοτάκη να μπορέσει σύντομα να επισκεφτεί την ελληνική μειονότητα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλβανού ομολόγου του, Έντι Ράμα.

Έντι Ράμα: Σας ευχαριστώ κ. πρωθυπουργέ για την επίσκεψή σας. Ελπίζω ότι δεν είναι υποκατάστατο της διμερούς συνάντησης και ελπίζω ότι θα βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την αγαπητή Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους. Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι θα γίνουν και τα δύο. Θα πρέπει μάλλον να γίνουν και τα δύο.

Έντι Ράμα: Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι. Σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στα Τίρανα και -όπως είπα και στη συνάντηση- είναι σπουδαίο που η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται εδώ στα Τίρανα. Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους φίλους μας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αλβανία. Εμείς στηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Και φυσικά είναι σπουδαίο που έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη συνάντηση και να έχουμε μια σύντομη εκδοχή μιας διμερούς επίσκεψης. Υπάρχει πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο.

Και φυσικά λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα αύριο, λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης σε Αναστάσιο: Είστε μια γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και ένα αποκούμπι για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα

Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο
Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο
GEORGE VITSARAS

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, στο Συνοδικό Κέντρο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

«Είναι μεγάλη η χαρά όταν σας συναντώ προσωπικά κάθε φορά στην Αθήνα όταν έρχεστε και εδώ τώρα στα Τίρανα στη δική σας έδρα, για να σας συγχαρώ ακόμα μία φορά, διερμηνεύοντας -πιστεύω- τα αισθήματα του κάθε Έλληνα πολίτη για το πολύ σπουδαίο έργο το οποίο υπηρετείτε εδώ, για τριάντα και πλέον χρόνια.

Πράγματι είστε μια γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και ένα στήριγμα, ένα αποκούμπι για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, την οποία ήθελα να επισκεφθώ αύριο, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας το επιτρέπει», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί κοντά στους ομοεθνείς.

«Εμείς συμπληρώσαμε τριάντα χρόνια αγώνων σε αυτά τα χαρακώματα» σημείωσε ο κ. Αναστάσιος και πρόσθεσε: «Πολλές φορές με ρωτούν για τα όσα συνέβησαν αυτά τα τριάντα χρόνια εδώ και με ρωτούν τι είναι το σημαντικότερο, μιλάω για τους ναούς που χτίστηκαν, 150 ναοί, και τα άλλα ιδρύματα και η απάντησή μου είναι ότι είμαι τριάντα χρόνια κοντά με το λαό, με τον πόνο, με τη στενοχώρια, με τη θλίψη, με την απογοήτευση, με την ελπίδα του κόσμου. Είναι το πιο σημαντικό που χρειάζεται ο κόσμος. Και από την πρώτη στιγμή πρέπει να σας πω ότι σε μία εποχή με αμφίβολες διαθέσεις η Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ήταν εκείνη που φώναζε η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Αλβανίας και διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα ενώ είδε και εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γειτονική χώρα και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Δημοφιλή