Σι Τζινπίνγκ σε Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει νικητής σ' ένα πυρηνικό πόλεμο»

Εγινε η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι επιθυμεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
via Associated Press

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε έκκληση για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας «δεν υπάρχει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο», σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Ηταν μια πολυαναμενόμενη συνομιλία αφού το Πεκίνο γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση του Σι θα στείλει έναν «ειδικό εκπρόσωπο» στην Ουκρανία για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή «πολιτική διευθέτηση», ανέφερε μια κυβερνητική δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η Κίνα επιδιώκει να φανεί ουδέτερη στον πόλεμο, αλλά αρνήθηκε να επικρίνει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσαν κοινή δήλωση πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου 2020 λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις τους είχαν μια «χωρίς όρια φιλία».

Η κυβέρνηση του Σι δημοσίευσε μια ειρηνευτική πρόταση τον Φεβρουάριο και κάλεσε τις δύο χώρες για κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες.

«Η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος», ανέφερε η κρατική τηλεόραση σε ρεπορτάζ σχετικά με τα σχόλια του Σι στον Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε η έκθεση. «Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και συγκρατημένα στην αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος και να κοιτάξουν αληθινά το μέλλον και τη μοίρα του εαυτού τους και της ανθρωπότητας συνολικά και να συνεργαστούν για να διαχειριστούν την κρίση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμρ Zελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπινγκ Jinping και ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στις σχέσεις του Κιέβου με το Πεκίνο.

Δημοφιλή