Αυστραλία: Γιατί η κυβέρνηση ζητά συγνώμη από τις γυναίκες για τις «δεκαετίες φρικτού πόνου» που βίωσαν

Αυστραλία: Γιατί η κυβέρνηση ζητά συγνώμη από τις γυναίκες για τις «δεκαετίες φρικτού πόνου» που βίωσαν
|
PhotoAlto/Frederic Cirou via Getty Images

Συγνώμη από εκατομμύρια γυναίκες ζητά η αυστραλιανή κυβέρνηση για τις «δεκαετίες πόνου» που βίωσαν εξαιτίας προβληματικών εξαρτημάτων που τους χορηγούνταν προκειμένου να ρυθμίσουν τυχόν θέματα ακράτειας κολπικών υγρών μετά τον τοκετό.

Τα εν λόγω εμφυτεύματα βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου υγείας που έχει ξεσπάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ήδη οι αγωγές που έχουν γίνει είναι εκατοντάδες, ενώ πολλά φέρεται να είναι και τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της χρήσης των βοηθημάτων.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 700 γυναίκες στην Αυστραλία έχουν ήδη στραφεί νομικά εναντίον του κατασκευαστή που είναι γνωστή εταιρεία, οι δικηγόροι που έχουν ωστόσο αναλάβει την υπόθεση εξηγούν πως πιθανότατα έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 8.000 γυναίκες.

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζω τη λύπη μου για όλες αυτές τις γυναίκες και τον πόνο που βίωσαν μετά την εμφύτευση των εξαρτημάτων και τα φρικτά αποτελέσματα που αυτά προκάλεσαν».

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Γερουσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως περίπου 150.000 γυναίκες στην Αυστραλία εξοπλίστηκαν με τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το υφασμάτινο εργαλείο τοποθετούνταν με ειδική διαδικασία στο εσωτερικό του κόλπου λειτουργώντας σαν ικρίωμα προκειμένου να στηρίζει συγκεκριμένα μυικά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη.

Μεταξύ των επιπτώσεων που καταγράφηκαν εξαιτίας της χρήσης του ήταν η αιμορραγία, η πρόκληση βλάβης σε νεύρα και όργανα αλλά και η διάβρωση του κόλπου.

Η έρευνα διαπίστωσε πως τα θύματα υπέστησαν έναν εξουθενωτικό και χρόνιο πόνο που άφησε σημάδια στις ζωές άπειρων γυναικών.

Το κράτος προχώρησε στην απαγόρευση των εν λόγω εμφυτευμάτων πέρσι αφότου χαρακτηρίστηκαν «υψηλού κινδύνου».

(Mε πληροφορίες από BBC)